Skolbanken Logo
Skolbanken

Kurser:

FÖRFÖR01

Företagsekonomi 1 IV: pris, lönsamhet och budgetering

Folkungaskolan gymnasium, Linköping · Senast uppdaterad: 19 november 2021

I det här avsnittet kommer vi att arbeta med företags lönsamhet, prissättning, planering och uppföljning. Till att börja med ska vi gå igenom och arbeta med viktiga begrepp som kostnader, intäkter, inbetalningar och utbetalningar. Sedan kommer vi att gå igenom två olika modeller för att beräkna priser samt resultat- och likviditetsbudget.

Centralt innehåll:

  • Grundläggande företagsekonomiska begrepp och modeller samt kalkylering.

  • Grundläggande budgeteringsformer, bokföring och bokslut.

Vi kommer att arbeta varierat med genomgångar, övningar individuellt och i grupp.

Preliminär planering per vecka

42

Kap 10. 

Besök från SEB torsdag 21/10.

43

Kap 11

44

Höstlov

45

Kap 11 forts. Sen kap.18.

46

Tors. 18/11. Test på kap. 10 och 11 (lönsamhet och pris). Rätta varandras. 

47

Kap 18 och 19

48

Forts kap 18 och 19. Repetera

49

Repetera

50

Prov tis v.50. Mestadels på kap.18 och 19 (även lite på 10 och 11 igen).

51

Jullov börjar


Läroplanskopplingar

Kunskaper om hur man startar och driver företag och hur olika funktioner inom företagen samverkar för att förverkliga en affärsidé.

Kunskaper om företagsekonomiska begrepp, metoder, teorier och modeller samt förmåga att använda dessa.

Förmåga att använda relevant teknik som ett redskap för kommunikation, beräkning, informationssökning, presentation och dokumentation i företagsekonomiska sammanhang.

Grundläggande företagsekonomiska begrepp och modeller samt kalkylering.

Grundläggande budgeteringsformer, bokföring och bokslut.

Eleven beskriver utförligt och nyanserat olika funktioner i ett företag och hur de samordnas för att man ska nå uppställda mål samt redogör utförligt och nyanserat för hur man startar och driver ett företag. Dessutom redogör eleven utförligt och nyanserat för affärsidéns utformning samt dess betydelse för företagets verksamhet. Eleven redogör utförligt och nyanserat för innebörden av företagsekonomiska begrepp. Vidare väljer och använder eleven med säkerhet företagsekonomiska metoder. Med hjälp av modeller förklarar eleven företagsekonomiska företeelser och sammanhang. Eleven värderar med nyanserade omdömen modellernas användbarhet.

Eleven beskriver utförligt olika funktioner i ett företag samt redogör utförligt för hur man startar och driver ett företag. Dessutom redogör eleven utförligt för affärsidéns utformning samt dess betydelse för företagets verksamhet. Eleven redogör utförligt för innebörden av företagsekonomiska begrepp. Vidare använder eleven med viss säkerhet företagsekonomiska metoder. Med hjälp av modeller förklarar eleven företagsekonomiska företeelser och sammanhang. Eleven värderar med enkla omdömen modellernas användbarhet.

Eleven beskriver översiktligt olika funktioner i ett företag samt redogör översiktligt för hur man startar och driver ett företag. Dessutom redogör eleven översiktligt för affärsidéns utformning samt dess betydelse för företagets verksamhet. Eleven redogör översiktligt för innebörden av företagsekonomiska begrepp. Vidare använder eleven med viss säkerhet enkla företagsekonomiska metoder. Med hjälp av enkla modeller förklarar eleven företagsekonomiska företeelser och sammanhang.

Eleven använder efter samråd med handledare relevant teknik för kommunikation, beräkningar, informationssökning, presentation och dokumentation.

Eleven använder efter samråd med handledare relevant teknik för kommunikation, beräkningar, informationssökning, presentation och dokumentation.

Eleven använder i samråd med handledare relevant teknik för kommunikation, beräkningar, informationssökning, presentation och dokumentation.

När eleven samråder med handledare bedömer hon eller han med säkerhet den egna förmågan och situationens krav.

När eleven samråder med handledare bedömer hon eller han med viss säkerhet den egna förmågan och situationens krav.

När eleven samråder med handledare bedömer hon eller han med viss säkerhet den egna förmågan och situationens krav.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback