Skolbanken Logo
Skolbanken

Ped. planering lärområden Digital kompetens HT/21, Flugan

Torallastigens fsk/Bosgårdens ped. enhet, Mölndals Stad · Senast uppdaterad: 24 november 2021

På Bosgårdens pedagogiska enhet syns det att vi främjar Lärande, Lust och Framtidstro. Med temat som inspirerande grund fokuserar vi nu på lärområdet Digital kompetens utifrån vår läroplan.

Varför?

Vi vill ge och skapa möjlighet för barnen att använda sig och utforska digitala läromedel så att barnen tillförskaffar sig en förförståelse av digital kompetens.

Vi har valt att inrikta oss på digital kompetens som lärområde då det involverar flera viktiga delar så som bland annat källkritik, utforskning med flera olika sinnen, kreativt skapande med visuella medier såsom film, med mera. Men framför allt då digitaliseringen i samhället har blivit och är en stor del av vår vardag – och även barnen behöver få möjligheter och verktyg för att vara del av den digitala utvecklingen. Även Skolverket (2018) belyser att det är en ytterst viktig del för barn att få ta del av i verksamheten.

Vi ser digitala verktyg och digital kompetens som en stor tillgång för barnen för att kunna navigera den digitala världen. Många barn tar till sig digitala verktyg naturligt och i tidig ålder och en strukturerad digital kompetens kan stödja barnen att kunna utforska fler aspekter än exempelvis konsumering av media såsom YouTube. Exempelvis kan barnen få möjlighet att undersöka programmering, lära sig fler språk och utforska sin kreativitet.

Vad?

Vi vill berika och uppmärksamma barnen på vad digital kompetens innebär och därigenom skapa positiva upplevelser för dem. Vi vill även ge en förförståelse för vad det innebär, samt verktyg för hur de själva ska kunna utforska i en digital värld. Samtidigt vill vi att barnen ska få möjlighet att bli medvetna om källkritik, att dem inte endast är konsumenter utan även producenter (Skolverket, 2018) och får möjlighet att utforska sätt att utveckla sin kreativitet och problemlösningsförmåga. Med hjälp av digitala redskap kan undervisningen ges fler dimensioner som utmanar till lek, skapande, berättande och utforskande (Skolverket, 2018).

Hur?

Vi kommer att dela upp gruppen i färre barn så att varje barn får möjlighet till turtagning, egna reflektioner och tankar. Läroplanen för förskolan belyser vikten av att varje barn ska få möjlighet att förundras och utveckla sin egen förmåga att utforska, kommunicera och reflektera själv (Skolverket, 2018). Även Pramling Samuelsson et, al. (2015b) menar att förskolläraren har större möjlighet att vara ett stöd till det enskilda barnet i en grupp med färre barn än i helgrupp då möjligheten till barns inflytande och delaktighet blir större. Vi kommer att vecka för vecka gå igenom vad barnen visar intresse för och då planera verksamheten utifrån det.

Digitalisering innebär många möjligheter men vi är också medvetna om att det finns risker. Thoresson (2019) menar att vi omges av ett stort flöde av bilder, filmer och texter i vår digitala omvärld där alla källor inte är korrekta och kan ha blivit manipulerande, men genom att vi arbetar med bilder och filmer genom exempelvis GreenScreen och iMovie så får barnen erfarenhet av att tolka vad de ser och att öva på att värdera information som ett första steg mot ett nyfiket och källkritiskt förhållningssätt.

Några av de digitala verktygen som vi kommer att utforska tillsammans med barnen är bland annat projektor, Ipad, PenPal, GreenScreen, smart-TV, med flera. Att jobba med film ses som en framgångsrik väg för att lägga grunden till ett intresse för att läsa och skriva samt att börja knäcka läskoden (Öhman, 2014).

 

Referenslista

Pramling & Säljö (2017) skriver att digitalisering i förskolan skapar samspel mellan individer och skapar förutsättningar för utövandet av pedagogik.

Skolverket. (2018). Läroplan för förskolan: Lpfö 18. Stockholm: Skolverket.

Thoresson, A. (2019). Utforska digitala verktyg i förskolan.

Öhman, U. K. L. (Ed.). (2014). Mediepedagogik på barnens villkor. Lärarförlaget.

Hur dokumenterar vi?

  • Vi kommer ta foto, filma och anteckna det som händer i undervisningssituationer och under utbildningen.
  • Vi pedagoger använder dokumentationen som beprövad erfarenhet och underlag för analys och utvärdering inom området.
  • Vi dokumenterar barnens tankar, kommentarer och resonemang. Tillsammans med barnen tittar vi på dokumentationen och reflekterar kring det.
  • Vi lägger ut det vi gjort på unikum för att få vårdnashavarna delaktiga i det vi gör, samt ge de möjligheten att föra dialog hemma tillsammans med sina barn.

Läroplanskopplingar

nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,

intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa,

förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans,

aktivt inkludera ett jämställdhetsperspektiv så att alla barn får likvärdiga möjligheter till utvidgade perspektiv och val oavsett könstillhörighet, och

fantasi och föreställningsförmåga,

får använda digitala verktyg på ett sätt som stimulerar utveckling och lärande.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback