Skolbanken Logo
Skolbanken

Alla åldrar

Måltidsstrategi

223931 Förskolan Torget, Stockholm Hägersten-Älvsjö · Senast uppdaterad: 24 februari 2022

Måltiden är en viktig del av barnens vardag på förskolan och det är viktigt att barnen ska ha möjlighet att vara delaktighet och ha inflytande över vilken mat ska serveras. Genom att medvetet arbeta med att få in barnen att tänka hållbart skapar vi en bra grund för barnens måltidsvanor.

Vad?

Barnen ska skapa förståelse kring hållbar utveckling genom exempelvis lära sig om matsvinn, att ta lite i taget på sin tallrik men också vikten av varierad mat och varför är det viktigt för kroppen.

 

Hur?

Genom kontinuerligt medverka i matråd kommer barnen att ha möjlighet att påverka utformningen av deras måltider men samtidigt att lära sig om vikten av en hållbar förskolan (utifrån barnperspektiv). En gång i månaden ska en ansvarig pedagog planera en aktivitet i samråd med koken på förskolan där barnen ska ha möjlighet att samtala om måltiderna och den hållbara förskolan. 

 

Varför?

I Skolverket (2016) står det att förskolan ska sträva efter ett demokratiskt samhälle. Förskolan ska även sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att uttrycka tankar och åsikter och att varje barn ges möjligheten att påverka sin egen situation.

I enlighet med Skolverket (2016) framkommer i förskolans läroplan och skollagen ska barnen ha inflytande och delaktighet över sin dag på förskolan. I och med att matsituation är en viktigt del av barnens vardag ska barnen ha möjlighet att på ett demokratisk sätt bli delaktiga i utformningen av förskolans matsituation. 

 

Vem?

Alla barn på förskolan på sina egna villkor.


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback