Skolbanken Logo
Skolbanken

Åldrar:

1 - 5

Hållbar utveckling-socialt-samspel

Förskolan Orion AB , Fristående förskolor · Senast uppdaterad: 28 november 2022

Jag och min medmänniska. Allas lika värde.

Vi har arbetat en hel del med hur vi ska hjälpas åt att ta hand om vår miljö och tillsammans skapa en bättre värld.

Nu går vi in på den sociala aspekten av "Hållbar utveckling."

 

Syfte: Att få barnen att förstå vad som är viktigt för att må bra, men inte bara se till sig själva och vikten av att hjälpas åt och finnas för varandra. Att vara en bra kompis.

Mål ur LPfö18

Förutsättningar att utveckla "respekt och förståelse för alla människors lika värde och de mänskliga rättigheterna."

"Förmåga att fungera enskilt och i grupp, samarbeta, hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt ta ansvar för gemensamma regler."

 

Vad? Vi kommer först att fokusera på vikten av att sköta vår hälsa. Äta nyttigt, röra på oss, familj, vänner, bra sysselsättning mm.

Vi kommer också att prata om Barnkonventionen. Då kommer vi också in på våra medmänniskor i världen.

Sedan kommer vi att jobba med vänskap, konfliktlösning, samarbete, turtagning osv. Ge barnen verktyg för att lösa konflikter osv.

 

Hur?

Vi har gjort en grundplanering som sträcker sig över terminen. ca 2-3 veckor kring samma ämne. tex. hygien, nyttig mat osv.

Genom samtal om känslor, respektera olikheter, stärka barnens självförtroende, rollspel, gruppstärkande lekar, samarbetslekar, skapande av olika slag. Lära de minsta begreppen, Låna, dela med sig, upptagen osv.

 

 

Uppföljning Hur går arbetet? Arbetar vi mot utsatta mål. Lärprocesserna har varit målstyrda. Varje undervisningstillfälle har utgått från vårt planerade tema, och finplanering har gjorts inför varje undervisningstillfälle. Förskolläraren håller i helheten men arbetslaget hjälps åt med undervisningen. Vi diskuterar och reflekterar ihop.

 

Utvärdering Hur har vi dokumenterat? Kan vi se resultat i barngruppen? Vi har fotograferat och observerat barns lek etc.

Vi har jobbat mycket med lekar och gruppaktiviteter för att stärka gruppkänslan. Vi har pratat och förklarat hur demokrati fungerar. Vi har provar att rösta för en spec. högläsningsbok etc. Turtagning och samarbetsövningar. De större fått möjlighet att hjälpa de yngre osv. Barnen har fått lära sig att ta ansvar för sina handlingar, samt ta bort efter sig innan ny aktivitet osv.

Vi jobbade en bit in på hösten med att få in de nya barnen. Grupplekar mm för att få ihop gruppen.

När barnen lärt känna varandra började vi dela in dem i olika grupper med samling etc.

För att dela på gruppen har vi tänkt att de mindre barnen går ut först. När de stora kommit ut börjar de minsta att gå in.

På em får de större barnen gå ut igen. Då får de mindre barnen mer utrymme för sina lekar inomhus.

Analys.  Vad kunde gjorts bättre?  Hur kan vi gå vidare? 

Detta är ett pågående arbete med att få barnen att fungera i grupp. Vi delar in barnen i olika rum med olika aktiviteter. 

 


Läroplanskopplingar

självständighet och tillit till sin egen förmåga,

förmåga att fungera enskilt och i grupp, samarbeta, hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt att ta ansvar för gemensamma regler,

motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för hur viktigt det är att ta hand om sin hälsa och sitt välbefinnande,

förmåga att lyssna på och reflektera över andras uppfattningar samt att reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback