Flottiljen, Dibber Sverige AB · Senast uppdaterad: 17 januari 2022
Glad, ledsen, arg, rädd och lugn är några känslor som vi kommer att fokusera på i denna termin. Genom att arbeta med känslor hjälper vi barnen att förstå hur en själv och andra mår i olika situationer.
Alla känslor behövs och alla känslor är tillåtna. Barn som får visa sina känslor mår bra. Känslan kan aldrig vara rätt eller fel, däremot kan beteendet som blir en följd av känslan vara oacceptabelt. Ex ”jag ser att du är arg, men du får inte kasta sakerna”. Barn har rätt att känna igen olika känslor och lära sig att möta sina och andras känslor. Genom att förstå sina känslor och att lära sig sätta ord på känslan och vad den beror på, gör att man känner sig förstådd och lär sig att förstå sig själv. Långsiktigt genom livet ökar det självkänslan och välmåendet.
Syftet med denna planering är att utveckla barnens förmåga till att placera och hantera sina egna och andras känslor. Vi kommer att fokusera på känslorna glad, ledsen, arg, rädd och lugn. Vi kommer att fokusera på en känsla i taget under 2 veckor.
Hur ska undervisningen genomföras?
Vi kommer bland annat att:
Vi kommer tillsammans med barnen att reflektera och diskutera om det vi lär oss. Det kommer att ske både vid planerade och spontana tillfällen. Vi tar bilder och sätter upp på avdelningen för att öppna upp barnens tankar och funderingar.
Undervisningen ska genomföras tillsammans med alla barn och personal på Änderna.
Vad är målet med undervisningen?
Målet med undervisningen är att barnens ska få förutsättningar till att utveckla sin förmåga att kunna placera sina egna och andras känslor. Genom att förstå vad en känsla innebär och hur den känns, kan vi skapa och känna empati till varandra, likväl att lyssna och visa hänsyn. Inom temat kommer vi främst att arbeta med vår lärvän Hjärtrud.
Läroplan (4)
öppenhet, respekt, solidaritet och ansvarstagande,
förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra,
förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till olika etiska dilemman och livsfrågor i vardagen,
stimulera barnens samspel samt hjälpa och stödja dem att bearbeta konflikter, reda ut missförstånd, kompromissa och respektera varandra,
Innehåller inga matriser
Innehåller inga uppgifter