👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Flykt och frihet

Skapad 2022-01-11 20:44 i Kärlekens skola Halmstad
När du använder denna mall, gör så här: Ta en kopia på mallen. Döp till arbetsområdets namn Koppla till rätt ämnen i Lgr11 Välj vilka årskurser den ska användas för. Spara utkast. Börja skriva. Publicera när du är klar.
Grundskola 7 – 9 Svenska
Texten "Flykten från Sverige" inleds med "som en klagosång ljöd sirenens ljud, här kom det krig vi hade väntat på." Texten utspelar sig i Sverige och är en framtidstext som handlar om hur en svensk familj tvingas fly undan krig och hamnar i samma situation som flera tusentals människor befinner sig i runtom i vår värld idag. Texten är utgångspunkten för vårt arbetsområde "Flykt och frihet" där vi ska läsa, analysera och skriva.

Innehåll

Syfte - förmågor från kursplanen:

 • läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften
 • formulera sig och kommunicera i skrift
 • anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang
 • urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer

 

Konkretisering av målen – detta visar du genom att:

 • Du visar att du kan läsa och förstå de två skönlitterära verken Om det var krig i Norden, Utvandrarna (lättläst version) av Vilhelm Moberg samt andra texter såsom Jag är en pojke med tur, utdrag ur Boktjuven, noveller, sångtexter och dikter. Du visar din förståelse genom att återge läsningens innehåll i diskussioner och i skriftliga framställningar.
 • Du visar att du kan analysera de olika texterna genom att resonera kring och tolka handling, uppbyggnad och budskap. Du resonerar med koppling till egna erfarenheter och till din kunskap om omvärlden. Det här visar du muntligt i diskussioner samt skriftligt i olika framställningar samt i en avslutande skriftlig uppgift när vi har läst Utvandrarna. 
 • Du visar att du kan formulera dig i skrift genom att skriva en novell/resonerande text/krönika med anpassning till textgenrens typiska uppbyggnad, språkliga drag och normer.
 • Du ger omdömen om andra texter och tar emot respons för att visa att du kan bearbeta en text mot större tydlighet, korrekthet och variation.

 

Undervisning - detta kommer vi att arbeta med:

 • Vi läser böckerna Jag är en pojke med tur, Om det var krig i Norden samt utdrag ur Boktjuven och Utvandrarna av Vilhelm Moberg samt andra texter (noveller, sångtexter, dikter).
 • Vi läser och går igenom olika exempel på texttyper  samt analyserar och diskuterar olika texttyper med dess uppbyggnad och typiska drag.
 • Vi går igenom mening, sats och satsdel samt hur den kunskapen kan användas för att skapa mer variation och korrekthet i era texter.
 • Vi skriver en avslutande text i brevform för att visa förståelsen av Utvandrarna.
 • Vi skriver en valfri text som vi ger omdömen på samt bearbetar text.

 

Bedömning – dessa förmågor kommer att bedömas:

-Förmågan att läsa, förstå och analysera skönlitterära texter. 

-Förmågan att skriva text med anpassning till textens typ och språkliga normer.

-Förmågan att ge omdömen om en text samt utveckla sin egen text mot större tydlighet, variation och korrekthet. 

 

Alla förmågorna bedöms i kommentar.