Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

4 - 6

Läsprojekt

Nybohovsskolan, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 12 januari 2022

Under några veckor kommer vi att läsa boken Spökflickan. Vi kommer diskutera bokens handling utifrån olika lässtrategier samt öva på att göra olika textkopplingar.

Ämne: Svenska                 Arbetsområde: Läsprojekt           Tidsperiod: 2-5

Syftet med undervisningen är att den ska stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva. Syftet är också att eleverna ska få en förståelse för teman, motiv, språk och stil, symbolik samt berättarteknik samt öva olika lässtrategier.

Målet med arbetsområdet är att eleven ska få möta olika lässtrategier för att förstå och tolka texter samt urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna, språkliga drag och typiska uppbyggnad med parallellhandling och tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger. Genom att använda boken Spökflickan som underlag för diskussion kommer eleverna att få reflektera över det lästa samt träna på att göra textkopplingar.

Metod:

·         Läsa boken Spökflickan

·         Textsamtal kring boken Spökflickan utifrån frågor

·         Diskussioner och övningar innan, under, efter läsning

·         Diskussioner och övningar på, bortom, mellan raderna

·         Diskussioner och övningar kring textkopplingar
 
Venn-diagram

·         Egna frågor om texten

·         Bokrecension

Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt:

Utgå från tidigare erfarenheter och kunskaper, inkludera undervisning där eleverna aktiveras, stöttning med textläsning innan, under och efter.

Formativ undervisning: Återkoppling under arbetets gång.

Delaktighet/inflytande: Diskussioner

 

 

 

 

 

 

 

 Kunskapskrav

 

                  E

 

                 C

 

                    A

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter för barn och ungdomar med flyt genom att använda lässtrategier på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter för barn och ungdomar med gott flyt genom att använda lässtrategier på ett ändamålsenligt sätt.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter för barn och ungdomar med mycket gott flyt genom att använda lässtrategier på ett ändamålsenligt och effektivt sätt.

Genom att göra enkla, kronologiska sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med viss koppling till sammanhanget visar eleven grundläggande läsförståelse.

Genom att göra utvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med relativt god koppling till sammanhanget visar eleven god läsförståelse.

Genom att göra välutvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med god koppling till sammanhanget visar eleven mycket god läsförståelse.

Dessutom kan eleven, utifrån egna erfarenheter, tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk samt på ett enkelt sätt beskriva sin upplevelse av läsningen.

 

Dessutom kan eleven, utifrån egna erfarenheter, tolka och föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk samt på ett utvecklat sätt beskriva sin upplevelse av läsningen.

Dessutom kan eleven, utifrån egna erfarenheter, tolka och föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk samt på ett välutvecklat sätt beskriva sin upplevelse av läsningen.

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Läsprojekt
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback