Skolbanken Logo
Skolbanken

Läsa böcker

Förskolan Solhem, Mönsterås kommun · Senast uppdaterad: 17 januari 2022

Att läsa väcker nyfikenheten och lusten att lära. Böcker stimulerar fantasin och är en källa för den språkliga utvecklingen.

Bakgrund

Böcker, läsning, sagor och berättelser är en källa för den språkliga utvecklingen. Våra små barn är alla nybörjare på svenska språket, oavsett bakgrund. 

 

Syfte

Vi vill ge alla barn de bästa möjligheter att utveckla språket. Ett sätt är att läsa böcker och prata om bilderna. Då kan de ta med sig erfarenheterna från böckerna ut i den fria leken. Med fler ord i vokabulären blir det lättare för barnen att kommunicera med varandra.

 

Metod

  • Vi går till biblioteket med några barn åt gången, varannan vecka.
  • Vi har olika svårighetsgrad på böckerna. Allt från pekböcker till böcker med lite eller mycket text.
  • Varje dag efter lunch läser vi en bok för de barn som inte sover. Då sitter vi tillsammans i soffan, läser boken och pratar om bilderna.
  • Böckerna finns tillgängliga i en låda vid soffan. De barn som vill får ta en bok och sätta sig i soffan eller på golvet och bläddra i den. I möjligaste mån sätter sig en pedagog och läser med barnet.
  • Vi uppmuntrar barnen att välja att titta i böcker. 
  • Varje fm läser en pedagog saga i ”gropen” för alla barn.

Läroplanskopplingar

nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,

ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften,

intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa,

fantasi och föreställningsförmåga,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback