👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Impressionism

Skapad 2022-01-21 15:44 i Östra grundskolan Huddinge
Grundskola 7 – 9 Bild
En introduktion till impressionismen och dess plats i konsthistorien följt av att måla en kopia av en impressionistisk målning med fokus på färgblandning och penseldrag.

Innehåll

Syfte

Syftet är att lära sig om konsthistoria och konststilen impressionismen, känna igen några kända verk av Claude Monet, Vincent Van Gogh, Edgar Degas, Camille Pissarro, George Seurat osv.  samt skapa egna bilder i samma stil.

Genomförande av lektionen

Vi tittar först på bilder föreställande impressionistiska konstverk och lite konsthistoria lektion . Sedan förklarar jag gången i elevernas bildframställning.

STEG 1: Eleverna ska först välja ett impressionistisk konstverk skissa av det på ett vitt papper, löst med blyertspenna och endast konturerna.

STEG 2: Efter det ska du med hjälp av färg akrylfärg, temperafärg eller färg blandat med tapetklisterpulver (vilket gör färgen lite klumpig) måla så likt originalet som möjligt. Jag visar hur du ska använda penseln. Impressionister målade genom att dutta med penseln så det blev små kluddar som till sist blir en helhet. När du har målat färdigt ska hela pappret vara täckt av färg och ska sedan ligga och torka.

STEG 3: När bilderna har torkat, kanske till nästa dag, är det dags att förstärka konturer och detaljer i bilden med hjälp av pastellkrita. Jag visar först upp några av impressionisters bilder på tv och visar vilka detaljer och konturer som bör förstärkas. Jag visar flera konstverk och be dig komma med förslag på vilka detaljer som kan förstärkas med krita. Efter denna genomgång får du göra detta på dina egna konstverk. 

Lgr 11 Förmåga

Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material, analysera historiska och samtida bilders uttryck, innehåll och funktioner.

Centralt innehåll

Teckning, måleri, modellering och konstruktion.

Olika element som bygger upp en bild: färg, form, linje, yta samt för- och bakgrund.

Historiska och samtida bilder och vad bilderna berättar.

Kunskapskrav

 

I arbetet kan eleven använda några olika tekniker, verktyg och material på ett i huvudsak fungerande sätt för att skapa olika uttryck. Dessutom kombinerar eleven några olika bildelement på ett i huvudsak fungerande sätt.