Varför?
Vi arbetar med lärområdena matematik samt socialutveckling och lek
Vi på Myran vill jobba vidare med lägesorden som vi även jobbade med förra läsåret. Förra läsåret jobbade vi med lägesorden kopplat till våra konstruktionslekar och när vi arbetade vi med duplo på olika sätt. Detta läsåret vill vi fokusera på lägesorden genom olika lekar genom att introducera såväl sen tidigare för barnen kända lekar från förskolan såväl som lekar som kan vara nya för barnen. På Myran visar barnen just nu ett stort intresse för olika lekar där de själva gömmer sig, leker tittut eller där vi ska gissa vem som står bakom en pedagogs rygg. Vi Vill nu bygga vidare på detta och såväl öka barnens lekrepetoar såväl som bygga vidare på barnens erfarenheter av såväl matematik när det kommer till lägesord och problemlösning.
Vad?
Vi introducerar såväl nya som sedan innan kända lekar för barnen där vi jobbar med lägesord och problemlösning.
Hur?
En av temakaraktärerna ur vår temabok Kurran kommer och presenterar det nya lekmaterialet och kickar igång vårt arbete med matematik och lek. Vi kommer sedan läsa sagor som belyser/problematiserar lägesorden samt andra problemställningar.
Lekar som introduceras:
- Personen i lådan
- Lek där alla ska t.ex. ställa sig PÅ mattan, lägga sig UNDER bordet, ställa sig BREVID en kompis, krypa in I tunneln etcetera.
- Kims lek, x antal objekt läggs under en duk, när duken tas bort igen är en eller flera saker borta, vi gissar vilka saker som är borta
Enligt Reikerås, Moser & Tonnessen (2015) studie kan en se ett samband mellan yngre barns motoriska förmåga i relation till deras matematiska kunskap. De barn i studien som hade en mer utvecklad motorik visade även i större utsträckning för matematiska kunskaper inom såväl geometriska former, rumsuppfattning men framförallt inom taluppfattning och problemlösning. Vi på Myran kommer därmed att undersöka med hela kroppen för att ta vara på och utveckla vår motorik samtidigt som vi då med undersöker matematiken närmare.
Hur dokumenterar vi?
För vem? Vad, vem, hur, varför.
- Vi kommer ta foto, filma och anteckna det som händer i undervisningssituationer och under utbildningen.
- Vi pedagoger använder dokumentationen som beprövad erfarenhet och underlag för analys och utvärdering inom området.
- Vi dokumenterar barnens tankar, kommentarer och resonemang. Tillsammans med barnen tittar vi på dokumentationen och reflekterar kring det.
- Vi lägger ut det vi gjort på unikum för att få vårdnashavarna delaktiga i det vi gör, samt ge de möjligheten att föra dialog hemma tillsammans med sina barn.