Skolbanken Logo
Skolbanken

Alla åldrar

VÅREN - årstiderna med babblarna

Hasselgatans förskola, Alingsås · Senast uppdaterad: 3 mars 2022

Vi låter babblarna vara med och utforska vad som händer i naturen på våren. Under mars-maj låter vi allt det nya som spirar samt insekter & småfåglar vara i fokus tillsammans med gröna Dadda och rosa Diddi. Dessutom passar vi på att utforska högtiden påsk som infaller under perioden. Mål: Förskolan ska ha en språkstimulerande utemiljö & innemiljö.

 

 

Förskola o hem: Mål: Föräldrar ska ha kännedom om Arena för lärande och Unikum. Vi ska informera på inskolning och kolla upp på utvecklingssamtal hur det fungerar.


Särskilt identifierade mål:
Mål: Organisera personalgrupp så att vi kan dela upp barngruppen så mycket som möjligt. Uppdelning av grupperna på bästa sätt. Hasselbacken delar in sina barn under samling och aktiviteter samt i lek i olika rum under dagen.

 

 

Syfte - varför?

 

Då babblarna är välkända och uppskattade figurer för många av barnen, låter vi dessa figurer vara ett genomgående tema under året. Vi utgår från förskolans mål enligt verksamhetsuppföljningen från 2020-2021, att förskolan ska ha en språkstimulerande utemiljö & innemiljö. Språket är ett prioriterat mål från förvaltningens sida. Vi har flerspråkiga barn i gruppen samt flera yngre barn som kommunicerar utan talat språk, därför passar det att arbeta med babblarna och TAKK, Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation.

 

Vi har valt att låta årstiderna vara vårt temaområde, eftersom stor del av dagens aktiviteter sker i vår utemiljö och det är den som vi vill utveckla till en språkstimulerande miljö.

 

Mål:

Förskolans ledord GLÄDJE, RESPEKT, VI-KÄNSLA, ENGAGEMANG

Den här perioden fokuserar vi på GLÄDJE, RESPEKT, VI-KÄNSLA. att alla barn ska ha roligt i leken, respektera varandra i lekens olika val samt att vi ska få till en vi-känsla i leken.


Var är vi? (Nuläge)

 

Barnen är nyfikna på babblarna och väljer gärna att leka med avdelningens babblar. De pekar på babblarna som hänger i rummen, tar ofta fram böckerna om babblarna för att läsa eller hämtar spel och pussel med babblarna. Babblarnas lekhus som vi gjort iordning tillsammans med barnen är uppskattat, men används inte så ofta då det måste tas ner från hyllan. Utomhus har barnen inte kommit igång så mycket med babblarleken. Detta vill vi utveckla mer under våren genom att tillföra mer babblarmaterial & fler platser att leka på.

 

Barnen använder en del tecken i samband med ramsor & sånger. Något barn tar spontant och använder tecken under leken för att förstärka sitt språk.

 

 

Inomhus jobbar vi vidare med att bilder och tecken ska anslås på avdelningen.

Vi ser att de äldre barnen har börjat leka mycket rollek. Den utvecklingen ger också nya utmaningar: kunna ha roligt tillsammans på ett nytt sätt, respektera varandras val och komma överens när vi leker tillsammans.

 

Vart ska vi?

 

Vi vill att alla barn ska lära känna babblarna till färg & namn, kunna teckna årstiden vår & månadens namn samt växa, blomma, bli intresserad av vad som sker i naturen på våren och vara nyfiken på vad vi kan skapa med gröna Dadda och rosa Diddi. Vi vill att barnen ska känna igen och utifrån ålder & mognad kunna namnge myra, snigel, spindel, fågel bland djuren som vi fokuserar på.

 

Pedagogerna behöver påminna sig att använda TAKK (tecken som stöd) när vi pratar om väder, djur och natur samt när vi benämner babblarnas färg. Pedagogerna inspirerar barnen genom att samla på sig sånger & ramsor kopplade till temat. Pedagogerna sätter upp bilder med ord & tecken för att tydliggöra miljöerna inomhus och komplettera även utomhus.

 

Önskan är att alla föräldrar är inne på arena och unikum regelbundet. Vi pedagoger kollar av vid samtal, så allas inloggning fungerar. Detta då vi förstått att det är svårt att skilja på funktionerna i Arena och Unikum.

 

Vad och hur ska vi göra? - genomförande 

 

Flera aktiviteter utgår från att vi är utomhus för att kunna se och känna på årstidernas skiftningar i naturen på gården. Om vi är färre barn kan vi ta tillfället i akt till promenad för att uppleva fler naturmiljöer i närområdet.

Inomhus planerar vi att plantera ärtor/bönor/blomfrö och/eller så gräs och följa processen när det gror och spirar. Under samlingarna kommer Dadda utforska lägesord (på, bredvid, bakom…) då gröna saker placeras samt leka med motsatsord (liten-stor, mjuk-hård…) från sakerna i samlingsburkarna. 

Vi väljer att dela upp i mindre grupper, både under lek, temaarbete och skapande aktiviteter. På så vis kan vi öka möjligheten till riktade språkinsatser och barnen får större möjlighet att komma till tals. Samlingen före maten hålls fortsatt för hela avdelningen.

Babblarnas hembesök drag igång. Varje helg kommer en babblare hem till ett barn och får i uppdrag att kolla i naturen runt omkring barnets bostad och vara med på någon utomhusaktivitet.

Vad ska och hur ska vi dokumentera?

Fotodokumentation av temaarbetet läggs som inlägg på unikum varje vecka så föräldrar kan följa processen hemma och samtala om vad som sker på förskolan med sina barn. De äldre barnen får vara delaktiga och ta foton på hur det ser ut i naturen under våren och vilka djur de kan hitta, med iPad eller telefon.

 

Under hembesöken ber vi föräldrar ta 5 foton som vi kan använda som samtalsunderlag med barnen och som sedan blir en väggdokumentation.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback