Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Religionskunskap

·

Årskurs:

4 - 6

De abrahamitiska religionerna

Tollarps skola, Kristianstad · Senast uppdaterad: 17 februari 2022

Vi börjar med att ställa oss stora frågor om vad tro, religion och livsåskådning faktiskt är för något. Vad betyder det att vara religiös och är det detsamma för alla människor? Vi fördjupar oss därefter i Judendomen, Kristendomen och Islam. Varför kallas dessa för de abrahamitiska religionerna, vilka är grunderna och levnadsreglerna i respektive religion och vad har de för heliga skrifter, byggnader, ritualer och högtider?

Vi kommer att titta på filmklipp, läsa i religionsboken, göra övningar, dramatisera, titta i de heliga skrifterna, besöka virtuella heliga byggnader, reda ut begrepp och föra diskussioner kring stora och små frågor som dyker upp och som behöver redas ut under arbetsområdets gång.

När arbetsområdet är slut ska du vid ett skriftligt bedömningstillfälle kunna:

- förklara och resonera kring några av de mest centrala begreppen kopplade till ämnet religion.

- visa kunskaper om de tre abrahamitiska religionerna och kunna jämföra olika aspekter av dem.

- resonera kring olika funktioner som religionen kan fylla hos människor och förklara varför tro inte är detsamma för alla.


Läroplanskopplingar

analysera kristendomen, andra religioner och livsåskådningar samt olika tolkningar och bruk inom dessa,

analysera hur religioner påverkar och påverkas av förhållanden och skeenden i samhället,

Ritualer och religiöst motiverade levnadsregler samt heliga platser och rum i kristendomen och i de andra världsreligionerna islam, judendom, hinduism och buddhism.

Centrala tankegångar bakom ritualer, levnadsregler och heliga platser i kristendomen och de andra världsreligionerna, till exempel som de uttrycks i religiösa berättelser i Bibeln och andra urkunder.

Begreppen religion och livsåskådning.

Hur olika livsfrågor, till exempel synen på kärlek och vad som händer efter döden, skildras i religioner och andra livsåskådningar.

Vad religioner och andra livsåskådningar kan betyda för människors identitet, livsstil och grupptillhörighet.

Eleven har grundläggande kunskaper om några heliga platser eller rum, ritualer och levnadsregler som hör till världsreligionerna och visar det genom att föra enkla resonemang om likheter och skillnader mellan några religioner.

Eleven visar även på enkla samband mellan konkreta religiösa uttryck och centrala tankegångar inom världsreligionerna.

Eleven har goda kunskaper om några heliga platser eller rum, ritualer och levnadsreg­ler som hör till världsreligionerna och visar det genom att föra utvecklade resonemang om likheter och skillnader mellan några religioner.

Eleven visar även på enkla samband mellan konkreta religiösa uttryck och centrala tankegångar inom världsreligionerna.

Eleven har mycket goda kunskaper om några heliga platser eller rum, ritualer och levnadsregler som hör till världsreligionerna och visar det genom att föra välutveck­lade och nyanserade resonemang om likheter och skillnader mellan några religioner.

Eleven visar även på enkla samband mellan konkreta religiösa uttryck och centrala tankegångar inom världsreligionerna.

Eleven kan också föra välutvecklade och nyanserade resonemang om hur livsfrågor skildras i olika sammanhang och vad religioner och andra livsåskådningar kan betyda för olika människor på ett sätt som för resonemanget framåt och fördjupar eller breddar det.

Eleven kan också föra enkla resonemang om hur livsfrågor skildras i olika sammanhang och vad religioner och andra livsåskådningar kan betyda för olika människor på ett sätt som till viss del för resonemanget framåt.

Eleven kan också föra utvecklade resonemang om hur livsfrågor skildras i olika sammanhang och vad religioner och andra livsåskådningar kan betyda för olika människor på ett sätt som för resonemanget framåt.

Matriser i planeringen
De abrahamitiska religionerna
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback