Skolbanken Logo
Skolbanken

Kurser:

SVASVA03, SVESVE03

Svenska 3: litteraturanalys

S:t Lars gymnasium, Linköping · Senast uppdaterad: 8 februari 2024

Du ska nu göra en litterär analys av två klassiker. Det kan vara både dikter, noveller eller utdrag från romaner med ett gemensamt motiv - du får välja!

Analysera skönlitterära klassiker

Du ska nu göra en litterär analys av två klassiker. Det kan vara både dikter, noveller eller utdrag från romaner med ett gemensamt motiv (läs och välj nedan). Ta även hjälp av läroboken s. 67-150.

Att vara till lags – snälla älska mig! 

  • Joyce Carol Oates Blonde

  • Hjalmar Söderbergs Pälsen

Att väcka minnen till liv

  • Marcel Proust På spaning efter den tid som flytt

  • Virginia Woolf Dammens dragningskraft

Att intala sig krig 

  • Erich Maria Remarque På västfronten intet nytt

  • Bob Dylan With God on Our Side

Att motvilligt underordna sig

  • Simone de Beauvoir Det andra könet

  • Sonja Åkesson Äktenskapsfrågan I

Att utmana sin maktlöshet 

  • George Orwell 1984

  • Franz Kafka Framför lagen

Att binda sig eller stå helt fri?

  • Ernest Hemingway Berg som vita elefanter

  • Carl Jonas Love Almqvist Det går an

 

Preliminär tidsram och examinationsform

Vecka Tisdagar Torsdagar

7

Litteraturanalys: intro + skrivuppgift Classroom

Litteraturanalys: skrivuppgift Classroom

8

SPORTLOV

9

Litteraturanalys: läsning av texter

Litteraturanalys: gruppdiskussion

10

Gymnasiearbetesvecka

11

Litteraturanalys: plugga inför prov

Litteraturanalys: delprov 1 (kl. 10-12)

12

Litteraturanalys: delprov 2

Backup-lektion/läslektion


Läroplanskopplingar

Läsning av och samtal om skönlitteratur författad av såväl kvinnor som män från olika kulturer och tider, med tonvikt på att sammanfatta, tolka, värdera och referera till texterna.

Skönlitterära texter, författade av såväl kvinnor som män, inom genrerna prosa, lyrik och dramatik. Litteraturvetenskapligt inriktad analys av stilmedel och berättartekniska grepp. Litteraturvetenskapliga begrepp och verktyg.

Eleven kan göra en fördjupad, utförlig, träffsäker och nyanserad textnära litterär analys av ett tema, en genre eller ett författarskap ur flera perspektiv. I analysen använder eleven med säkerhet litteraturvetenskapliga begrepp och verktyg samt ger stöd för sin tolkning genom väl valda belägg från texterna.

Eleven kan göra en fördjupad och utförlig textnära litterär analys av ett tema, en genre eller ett författarskap. I analysen använder eleven med viss säkerhet litteraturvetenskapliga begrepp och verktyg samt ger stöd för sin tolkning genom väl valda belägg från texterna.

Eleven kan göra en fördjupad, textnära litterär analys av ett tema, en genre eller ett författarskap. I analysen använder eleven med viss säkerhet litteraturvetenskapliga begrepp och verktyg samt ger stöd för sin tolkning genom belägg från texterna.

Eleven kan utförligt redogöra för det huvudsakliga innehållet, viktiga detaljer och strukturen i texter av vetenskaplig karaktär och kontrollera förståelsen av detaljer med hjälp av strategier och olika hjälpmedel. Eleven kan värdera och kritiskt granska innehållet, såväl uttalade som underförstådda idéer, med nyanserade omdömen. Eleven kan strukturera, referera, värdera, granska och sammanfatta, muntligt och skriftligt, omfattande texter om olika, både konkreta och abstrakta, ämnen och omsätter sin sammanfattning i en muntlig eller skriftlig sammanställning som anpassats till texttyp och mottagare. Eleven kan utförligt redogöra för innehåll, tema, motiv och berättartekniska grepp i längre skönlitterära texter från skilda kulturer och olika tider. Eleven kan anpassa sitt lyssnande och sin läsning efter situation och texttyp och visar genom exempel skillnaden mellan berättande, beskrivande, återgivande och argumenterande drag. Eleven kan med säkerhet använda andras texter som mönster i sin egen språkproduktion.

Eleven kan översiktligt redogöra för det huvudsakliga innehållet, viktiga detaljer och strukturen i texter av vetenskaplig karaktär och kontrollerar förståelsen av detaljer med hjälp av strategier och olika hjälpmedel. Eleven kan värdera och kritiskt granska innehållet, såväl uttalade som underförstådda idéer, med enkla omdömen. Eleven kan strukturera, referera, värdera, granska och sammanfatta, muntligt och skriftligt, omfattande texter om olika ämnen och omsätter sin sammanfattning i en muntlig eller skriftlig sammanställning som anpassats till texttyp och mottagare. Eleven kan utförligt redogöra för innehåll, tema, motiv och berättartekniska grepp i längre skönlitterära texter från skilda kulturer och olika tider. Eleven kan anpassa sitt lyssnande och sin läsning efter situation och texttyp och visar genom exempel skillnaden mellan berättande, beskrivande, återgivande och argumenterande drag. Eleven kan med viss säkerhet använda andras texter som mönster i sin egen språkproduktion.

Eleven kan översiktligt redogöra för det huvudsakliga innehållet i texter av vetenskaplig karaktär och kontrollerar förståelsen av detaljer med hjälp av strategier och olika hjälpmedel. Eleven kan värdera och kritiskt granska innehållet med enkla omdömen. Eleven kan strukturera, referera, värdera, granska och sammanfatta, muntligt och skriftligt, texter om ämnen som är bekanta för honom eller henne och omsätter sin sammanfattning i en muntlig eller skriftlig sammanställning som till viss del anpassats till texttyp och mottagare. Eleven kan översiktligt redogöra för innehåll, tema, motiv och berättartekniska grepp i längre skönlitterära texter från skilda kulturer och olika tider. Eleven kan anpassa sitt lyssnande och sin läsning efter situation och texttyp och visar genom exempel skillnaden mellan berättande, beskrivande, återgivande och argumenterande drag. Eleven kan med viss säkerhet anpassa andras texter som mönster i sin egen språkproduktion.

Matriser i planeringen
Svenska 3: litteraturanalys
SVA 3: litteraturanalys
Uppgifter
Bedömningsuppgift: Litteraturanalys

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback