Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi

·

Årskurs:

7

Samspelet i naturen

Brattebergsskolan 7-9, Öckerö kommun · Senast uppdaterad: 14 februari 2022

I den här första delen av högstadiets biologi tittar vi på hur allting hänger ihop och hur allting är beroende av varandra i ett fantastiskt samspel. Vi utgår från läroboken "Biologi direkt" kapitel två.

Presentation av ämnesområdet

Inledningsvis betonar vi samspelet mellan växterna och djuren/människorna i fotosyntesen respektive cellandningen. Här lägger vi mycket av fokuset. Där efter följer "äta eller ätas" som handlar om näringskedjor och näringsvävar liksom några knep som en del organismer har för att undvika att bli uppätna. Avslutningsvis studerar vi konkurrens och samarbete  mellan både växter och djur. Vi kommer också att göra minst en laboration då vi fortsätter att träna oss på att skriva labbrapporert.

Undervisning

I undervisningen kommer vi att . . .

  • ha genomgångar i helklass.
  • studera på egen hand 
  • labba och skriva en labbrapport.
  • ha några läxförhör.

Bedömning

Vi kommer att ha ett prov under vecka 11.


Läroplanskopplingar

kan använda kunskaper från de naturvetenskapliga, tekniska, samhällsvetenskapliga, humanistiska och estetiska kunskapsområdena för vidare studier, i samhällsliv och vardagsliv,

kan lära, utforska och arbeta både självständigt och tillsammans med andra och känna tillit till sin egen förmåga,

genomföra systematiska undersökningar i biologi, och

använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

Ekosystems energiflöde och kretslopp av materia. Fotosyntes, förbränning och andra ekosystemtjänster.

Dokumentation av undersökningar med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Eleven kan genomföra fältstudier och andra undersökningar utifrån givna planeringar och även bidra till att formulera enkla frågeställningar och planeringar som det går att arbeta systematiskt utifrån.

Dessutom gör eleven enkla dokumentationer av undersökningarna med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter.

Eleven undersöker olika faktorers inverkan på ekosystem och populationer och beskriver då enkelt identifierbara ekologiska samband och ger exempel på energiflöden och kretslopp.

Eleven kan genomföra fältstudier och andra undersökningar utifrån givna planeringar och även formulera enkla frågeställningar och planeringar som det efter någon bearbetning går att arbeta systematiskt utifrån.

Dessutom gör eleven utvecklade dokumentationer av undersökningarna med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter.

Eleven undersöker olika faktorers inverkan på ekosystem och populationer och beskriver då förhållandevis komplexa ekologiska samband och förklarar och visar på samband kring energiflöden och kretslopp.

Eleven kan genomföra fältstudier och andra undersökningar utifrån givna planeringar och även formulera enkla frågeställningar och planeringar som det går att arbeta systematiskt utifrån.

Dessutom gör eleven välutvecklade dokumentationer av undersökningarna med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter.

Eleven undersöker olika faktorers inverkan på ekosystem och populationer och beskriver då komplexa ekologiska samband och förklarar och generaliserar kring energiflöden och kretslopp.

Matriser i planeringen
Bedömningsmatris enligt kunskapskraven för Biologi, Brattebergsskolan åk 7-9
Uppgifter
Uppgift 1

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback