Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Teknik

·

Årskurs:

9 - 0

9 B preliminär planering i teknik vt 22

Uppgårdskolan, Ekerö · Senast uppdaterad: 25 februari 2022

9 B preliminär planering i teknik vt 22

Preliminärplanering  I programmering åk 9 vt 22




Koda             V2- V8   boken: programmering för högstadiet (JavaScript)

Kapitel 1
Uppgift 1.1, 1.2, 1.4, 1.5, 1.6, 1.7, 1.8, 1.9

Kapitel 2
2.1, 2.2, 2.3, 2.5, 2.6, 2,7, 2.8, 2.10, 2.11, 2.12, 2,13

Kapitel 3
3.1, 3.2, 3.3, 3.4


Programmering i matematik         V10-V14
Se Gleerups Kapitel 6  uppgift 1, 2, 3, 4, 5



 micro:bit Blockprogrammering      V16-V19
         
Uppgifter
Programmera

1.     en enkel namnbricka

2.     blinkande hjärta tills knappen A trycks. Då ska namnet visas.

3.     en tärning: en siffra mellan 1 och 6 ska visas när man skakar sin micro:bit.

4.     annan variant av en tärning: lysdioderna ska visa prickor i stället.

5.     summa av siffrorna i två tärningar.

6.     blinkade hjärta med looper.

7.     att räkna ner med pauser.

8.     att växla mellan hjärta och dödskalle och rensa skärmen.

9.     en lampa som blinkar och du har en lysdiod som är kopplat till pin 1.

10.   sten, sax, påse spel.


11.  en ljusmätare som visar om det är dag eller natt.

12.  ett kylskåpslarm: använd ljussensorn och låt bussen spela en ton om det är ljust och att tystna när det är mörkt (som ett kylskåpslarm när någon öppnar dörren).

13.  en stegräknare: varje gång du tar ett steg ska microbiten räkna antal stegen. Du ska välja att räkna vartannat steg och multiplicera med två när du tittar på hur många steg du gått eller öka antalet med två. När du trycker på knappen A ska displayen visa hur många steg du gått. Prova dig fram!

14.   ett tjuvlarm: som vi kan placera i ett mörkt utrymme och när detta utrymme blir ljust, ska larmet ljuda.


Robots programmering                   v20-v22 se uppgifterna nedan
Lego Mindstorm 

Uppgifter

1.     Roboten ska åka 1 meter, vända och åka tillbaka till sin utgångspunkt (visa bild på display. Spela upp ljud).

Roboten köra i en kvadratisk bana: ska åka fram cirka en meter ändra riktning 90 grader på plats, spela ett ljud, köra i den nya riktningen lika långt, ändra riktning på plats, spela ett ljud… fortsätta tills du får en kvadrat.


Läroplanskopplingar

Tekniska lösningar för styrning och reglering av system. Hur mekanisk och digital teknik samverkar, till exempel i värme- och ventilationssystem.

Tekniska lösningar för hållfasta och stabila konstruktioner, till exempel armering och balkformer.

Bearbetning av råvara till färdig produkt och hantering av avfall i någon industriell process, till exempel papperstillverkning och livsmedelstillverkning.

Hur komponenter och delsystem samverkar i ett större system, till exempel vid produktion och distribution av elektricitet.

Tekniska lösningar inom kommunikations- och informationsteknik för utbyte av information, till exempel datorer, internet och mobiltelefoni.

Betydelsen av egenskaper, till exempel drag- och tryckhållfasthet, hårdhet och elasticitet vid val av material i tekniska lösningar. Egenskaper hos och tillämpningar av ett antal nya material.

Ord och begrepp för att benämna och samtala om tekniska lösningar.

Teknikutvecklingsarbetets olika faser: identifiering av behov, undersökning, förslag till lösningar, konstruktion och utprövning. Hur faserna i arbetsprocessen samverkar.

Egna konstruktioner där man tillämpar styrning och reglering, bland annat med hjälp av programmering.

Dokumentation i form av manuella och digitala skisser och ritningar med förklarande ord och begrepp, symboler och måttangivelser samt dokumentation med fysiska och digitala modeller. Enkla, skriftliga rapporter som beskriver och sammanfattar konstruktions- och teknikutvecklingsarbete.

Internet och andra globala tekniska system. Systemens fördelar, risker och begränsningar.

Samband mellan teknisk utveckling och vetenskapliga framsteg. Hur tekniken har möjliggjort vetenskapliga upptäckter och hur vetenskapen har möjliggjort tekniska innovationer.

Återvinning och återanvändning av material i olika tillverkningsprocesser. Samspel mellan människa och teknik samt människans möjligheter att skapa tekniska lösningar som bidrar till hållbar utveckling.

Konsekvenser av teknikval utifrån ekologiska, ekonomiska, etiska och sociala aspekter, till exempel i fråga om utveckling och användning av biobränslen och krigsmateriel.

Hur kulturella föreställningar om teknik påverkar kvinnors och mäns yrkesval och teknikanvändning.

Tekniska lösningar som utnyttjar elektronik och hur de kan programmeras.

Hur digitala verktyg kan vara stöd i teknikutvecklingsarbete till exempel för att göra ritningar och simuleringar.

Säkerhet vid teknikanvändning, till exempel lagring och skydd av data.

Eleven kan undersöka olika tekniska lösningar i vardagen och med viss användning av ämnesspecifika begrepp beskriva hur enkelt identifierbara delar samverkar för att uppnå ändamålsenlighet och funktion.

Dessutom för eleven enkla och till viss del underbyggda resonemang om likheter och skillnader mellan några material och deras användning i tekniska lösningar.

Eleven kan genomföra enkla teknikutvecklings- och konstruktionsarbeten genom att undersöka och pröva möjliga idéer till lösningar samt utforma enkla fysiska eller digitala modeller.

Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt.

Eleven gör enkla dokumentationer av arbetet med skisser, modeller, ritningar eller rapporter där intentionen i arbetet till viss del är synliggjord.

Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang kring hur några föremål och tekniska system i samhället förändras över tid och visar då på drivkrafter för teknikutvecklingen.

Dessutom kan eleven föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur olika val av tekniska lösningar kan få olika konsekvenser för individ, samhälle och miljö.

Eleven kan undersöka olika tekniska lösningar i vardagen och med relativt god användning av ämnesspecifika begrepp beskriva hur ingående delar samverkar för att uppnå ändamålsenlighet och funktion.

Dessutom för eleven utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om likheter och skillnader mellan några material och deras användning i tekniska lösningar

Eleven kan genomföra enkla teknikutvecklings- och konstruktionsarbeten genom att undersöka och pröva och ompröva möjliga idéer till lösningar samt utforma utvecklade fysiska eller digitala modeller.

Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som med någon bearbetning leder framåt.

Eleven gör utvecklade dokumentationer av arbetet med skisser, modeller, ritningar eller rapporter där intentionen i arbetet är relativt väl synliggjord.

Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang kring hur några föremål och tekniska system i samhället förändras över tid och visar då på drivkrafter för teknikutvecklingen.

Dessutom kan eleven föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hur olika val av tekniska lösningar kan få olika konsekvenser för individ, samhälle och miljö.

Eleven kan undersöka olika tekniska lösningar i vardagen och med god användning av ämnesspecifika begrepp beskriva hur ingående delar samverkar för att uppnå ändamålsenlighet och funktion och visar då på andra liknande lösningar.

Dessutom för eleven välutvecklade och väl underbyggda resonemang om likheter och skillnader mellan några material och deras användning i tekniska lösningar.

Eleven kan genomföra enkla teknikutvecklings- och konstruktionsarbeten genom att undersöka och systematiskt pröva och ompröva möjliga idéer till lösningar samt utforma välutvecklade och genomarbetade fysiska eller digitala modeller.

Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som leder framåt.

Eleven gör välutvecklade dokumentationer av arbetet med skisser, modeller, ritningar eller rapporter där intentionen i arbetet är väl synliggjord.

Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang kring hur några föremål och tekniska system i samhället förändras över tid och visar då på drivkrafter för teknikutvecklingen.

Dessutom kan eleven föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hur olika val av tekniska lösningar kan få olika konsekvenser för individ, samhälle och miljö.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback