Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

7

Grekisk mytologi - skriftligt och muntligt

Kvarnbyskolan, Mölndals Stad · Senast uppdaterad: 9 mars 2022

Du kommer att skriva en jobbansökan som en grekisk gud, gudinna eller annan mytisk figur. Du kommer även att få göra en muntlig presentation utifrån din ansökan.

Skriftligt

Eftersom vi arbetar med antiken i historia och på svenskan så ska vi titta lite närmare på de grekiska gudarna. Många av dem är välkända än idag, tusentals år efter att de faktiskt blev dyrkade i det antika Grekland. Vi märker av dem i filmer, tv-serier och konst.

De grekiska gudarna dyrkas inte längre, och nu har en jobbannons dykt upp, som gud i en nystartad mindre religion. Bara en av de grekiska mytologiska karaktärerna kan få platsen. Såväl gudar som vissa andra mytologiska väsen, monster och karaktärer har visat intresse.


Ditt uppdrag är att välja en av karaktärerna från den grekiska mytologin (se lista) och skriva en skrytande ansökan i jag-form. Föreställ dig att du är guden/karaktären, som skriver om hur bra och mäktig du är, vad du har åstadkommit och även vad du kan bidra med som gud i den nya religionen. Ös på med skryt, men basera skrytet på fakta! Läs om och berätta även om någon händelse som guden/gudinnan ska ha gjort enligt de gamla myterna. Sök information om guden eller gudinnan på internet.


Muntligt

Du har blivit kallad till en intervju där du ska berätta om dig själv och övertala människorna med den nya religionen om att DU är den rätta guden för dem. 

Förbered en skrytig presentation om dig själv (din gud). Du kan använda Google Presentation om du vill, eller bara prata. 

Du kommer att få presentera i en liten grupp. De som vill får också presentera för hela klassen.


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Olika sätt att skapa och bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Redigering och disposition av texter med hjälp av digitala verktyg. Olika funktioner för språkbehandling.

Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken, ordklasser och satsdelar.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.

Beskrivande, förklarande, utredande, instruerande och argumenterande texter, till exempel tidningsartiklar, vetenskapliga texter, arbetsbeskrivningar och blogginlägg. Texternas syften, innehåll, uppbyggnad och språkliga drag.

Skillnader i språkanvändning beroende på i vilket sammanhang, med vem och med vilket syfte man kommunicerar.

Språkets betydelse för att utöva inflytande och för den egna identitetsutvecklingen.

Informationssökning på bibliotek och på Internet, i böcker och massmedier samt genom intervjuer.

Matriser i planeringen
Matris: Svenska
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback