👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Grodans kiosk

Skapad 2022-03-09 14:39 i 200211 Förskolan Stövardalen Stockholm Enskede-Årsta-Vantör
Förskola
Vi har Ekonomisk hållbarhet och Budgetfrågor och pengar som utvecklingsområde. Vi kände att barnen inte ges tillfälle att samtala om pengar, sparande och behovet av ekonomisk hushållning.

Innehåll

För att få barnen att förstå varför man får pengar (arbete/skola) och sparande (att inte slösa) öppnade vi en kiosk på Grodan. Vi har även en egen valuta som består av en prick. En prick kan man tjäna ihop om man plockar skräp utomhus, städar undan det man tagit fram, inte tar mer mat än man orkar äta upp, klär på sig sina ytterkläder mm Givetvis utgår vi från varje enskilt barns förmågor och alla får prickar på olika sätt. På fredagar får man handla för sina prickar i Grodans kiosk. I kiosken finns det pennor, små block, snäckor, sudd, små ramar att måla och sätta ett kort i, ett samlingskit (som består av veckodagarna, barnets månad mm och är det vi även använder under vår undervisning på samlingen). sakerna i kiosken kostar olika många prickar, från 2 prickar till 10 prickar. så vill man ha något som kostar 10 prickar får man kanske spara sina prickar och inte handla varje vecka.

På detta sätt hoppas vi kunna öka barnens förståelse för pengars värde, var de kommer ifrån och att man kan behöva spara för att få det man vill.

Nedan ett samlingskit som barnen kan köpa för sina prickar. 

Kopplingar till läroplanen

  • ett växande ansvar och intresse för hållbar utveckling och att aktivt delta i samhället.
    Lpfö 18
  • förmåga att använda matematik för att undersöka, reflektera över och pröva olika lösningar av egna och andras problemställningar,
    Lpfö 18
  • förståelse för hur människors olika val i vardagen kan bidra till en hållbar utveckling,
    Lpfö 18