👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Gruppen

Skapad 2022-03-09 15:09 i Hugo Alfvéns förskola Uppsala kommunala förskolor
Förskola
Ja- och nej-leken I den här leken får barnen träna på att bejaka och bekräfta andra, samt på att själva få bli bejakade och bekräftade. Ni undersöker olika sätt att sprida en positiv stämning. Berätta för barnen att de ska få pröva olika sätt att möta andra. Ni gör leken i två omgångar. Första gången reagerar alla negativt på olika förslag, andra gången positivt. Alla står fritt i rummet. Du som leder övningen ger en uppmaning, till exempel: Alla hoppar som grodor! Då svarar alla ”nej!” och gör ingenting. Fortsätt med några fler uppmaningar som till exempel: Alla springer till dörren! Alla snurrar runt! Alla sjunger! Barnen ska fortsätta att svara nej. I omgång två kommer du som ledare med nya förslag, men nu ropar alla ”ja!” och utför handlingen. Gruppen ska vara odelat positiv inför handlingen och utföra den med glädje. Börja med att ge några förslag, och om barnen vill kan de fortsätta. Prata med barnen efteråt om hur det kändes och hur vi kan försöka sprida en god stämning i olika grupper.

Innehåll

Ja- och nej-leken

I den här leken får barnen träna på att bejaka och bekräfta andra, samt på att själva få bli bejakade och bekräftade. Ni undersöker olika sätt att sprida en positiv stämning. Berätta för barnen att de ska få pröva olika sätt att möta andra. Ni gör leken i två omgångar.

Första gången reagerar alla negativt på olika förslag, andra gången positivt. Alla står fritt i rummet.

Du som leder övningen ger en uppmaning, till exempel: Alla hoppar som grodor! Då svarar alla ”nej!” och gör ingenting.

Fortsätt med några fler uppmaningar som till exempel:

  • Alla springer till dörren!
  • Alla snurrar runt!
  • Alla sjunger!

Barnen ska fortsätta att svara nej.

I omgång två kommer du som ledare med nya förslag, men nu ropar alla ”ja!” och utför handlingen. Gruppen ska vara odelat positiv inför handlingen och utföra den med glädje. Börja med att ge några förslag, och om barnen vill kan de fortsätta.

Prata med barnen efteråt om hur det kändes och hur vi kan försöka sprida en god stämning i olika grupper.

Kopplingar till läroplanen

  • förmåga att fungera enskilt och i grupp, samarbeta, hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt att ta ansvar för gemensamma regler,
    Lpfö 18
  • får goda förutsättningar att bygga upp tillitsfulla relationer och känna sig trygga i gruppen,
    Lpfö 18