👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Insändare

Skapad 2022-03-09 17:03 i Nya Elementar Stockholm Grundskolor
Grundskola 7 Svenska
Vad gör dig glad, irriterad eller riktigt arg? Finns det något du har funderat på eller har du bra idéer som ingen vill lyssna på? I sådant fall skulle du kunna skriva en insändare till någon tidning och berätta vad du tycker och tänker. I en insändare uttrycker du dina åsikter med hjälp av argument som ska övertyga läsaren om att just din åsikt är rätt.

Innehåll

I det här arbetsområdet ska du få skriva en egen insändare och försöka övertyga dina klasskamrater!

 

När?

Vecka 10 - 13

 

Varför?

Syftesbeskrivning, utdrag ur Lgr 11:

Genom undervisningen i ämnet svenska ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att

·      formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

·      anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

·      söka information från olika källor och värdera dessa.

 

Ur Centralt innehåll (Lgr 11):

Du får ta del av:

·      Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag (…).

·      Olika sätt att skapa och bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

·      (…) argumenterande texter, till exempel tidningsartiklar, (…) och blogginlägg. Texternas syften, innehåll, uppbyggnad och språkliga drag.

·      Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

 

Hur?

Du kommer att ta del av och läsa olika sorters insändare. Du kommer även att titta på hur en insändare är uppbyggd och vad som är typiskt för genren samt arbeta med övningar inför din egen insändare. Avslutningsvis kommer du också få läsa en klasskamrats insändare och både ge och själv få kamratrespons på texten.

 

Vad bedöms?

·      Att eleven kan ge omdömen om texters innehåll och uppbyggnad.

·       Att eleven kan skriva olika slags texter med språklig variation, textbindning samt fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

 

Lycka till!

Berna