Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia

·

Årskurs:

4

Vikingatiden

Fjärdingskolan F-6, Borås Grundskola · Senast uppdaterad: 18 april 2022

Tisdagen 19 april: Bakgrund: Tidigare har vi pratat om Vikingatiden. Om när den här perioden börjar och om hur människor levde då. Vad ordet viking betyder och kommer ifrån. Vi har också pratat om vikingarna både plundrade men också var ute på handelsresor. De var för det mesta bönder. På gården var det husmor som hade makten och hon hade nycklar till förrådet. Barnen fick lära sig svåra hemarbetet, jaga, hantverk, sy kläder och skor och lära sig fiska.

  • Under den här lektionen kommer vi repetera de tidigare avsnitten genom att jag ställer frågor och låter eleverna svara på frågorna.

Ex: 

Vem hade största makten i samhället?

Vilka skyddade honom?

Hur kan vi veta att han hade största makten i samhället? Ge exempel så bevisar detta!

  • Därefter beger vi oss på ett område för att ta reda på om hur det vikingasamhället såg ut.
  • Pyramiden

Vi läser fakta på länken nedan.

Diskussionsfrågor:

Hur hade kvinnor under vikingatiden och vad gjorde de?

Vad gjorde männen och hur var deras liv?

Hur såg ut vikingalivet som barn? 

Finns det några likheter och olikheter från vikingasamhället och nutidens samhälle?

  • Checklista om likheter/ olikheter

Fakta:

Hur man bodde:

http://www.ungafakta.se/vikingar/vardag/bo/

Växa upp som en viking:

http://www.ungafakta.se/vikingar/vardag/uppvaxt/

 

 


Läroplanskopplingar

Nordens kulturmöten med övriga Europa och andra delar av världen genom ökad handel och migration, till exempel genom vikingatidens resor och medeltidens handelssystem.

Vad arkeologiska fynd, till exempel myntskatter och fynd av föremål från andra kulturer kan berätta om kulturmöten och om likheter och skillnader i levnadsvillkor för barn, kvinnor och män.

Vad begreppen förändring, likheter och skillnader, kronologi, orsak och konsekvens, källor och tolkning betyder och hur de används i historiska sammanhang.

Eleven har grundläggande kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och ge­stalter under olika tidsperioder.

Eleven visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar.

Eleven visar också hur någon av utvecklingslinjerna har påverkat vår samtid, och motiverar sitt resonemang med enkla och till viss del underbyggda hänvisningar till det förflutna.

Eleven har goda kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och gestalter under olika tidsperioder.

Eleven visar det genom att föra utvecklade och relativt väl under­ byggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar.

Eleven visar också hur någon av ut­vecklingslinjerna har påverkat vår samtid, och motiverar sitt resonemang med utveck­lade och relativt väl underbyggda hänvisningar till det förflutna.

Eleven har mycket goda kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och gestal­ter under olika tidsperioder.

Eleven visar det genom att föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar.

Eleven visar också hur någon av utvecklingslinjer­na har påverkat vår samtid, och motiverar sitt resonemang med välutvecklade och väl underbyggda hänvisningar till det förflutna.

Eleven kan använda historiskt källmaterial för att dra enkla slutsatser om människors levnadsvillkor, och för då enkla resonemang om källornas användbarhet.

Eleven kan använda historiskt källmaterial för att dra enkla slutsatser om människors levnadsvillkor, och för då utvecklade resonemang om källornas användbarhet.

Eleven kan använda historiskt källmaterial för att dra enkla slutsatser om människors levnadsvillkor, och för då välutvecklade resonemang om källornas användbarhet.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
SO-arbete

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback