👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Plantering av gurkfrön

Skapad 2022-04-20 13:21 i Önnegårdens förskola Kristianstad
Förskola
Barnen ska få vara med och plantera sina egna gurkfrön och sedan följa processen från frö till planta.

Innehåll

Syfte

Att barnen ska få vara med och uppleva processen från frö till planta och sedan få ta hem plantan och fortsätta se utvecklingen till färdig grönsak. Samt få kunskap av vad som krävs för att det ska växa och själva få vara delaktiga i processen. 

 

Hur

Barnen kommer få vars en kruka som de fyller på med jord och själva så sina fröer och vattna. Under tiden kommer vi prata om vad vi gör och vad som behövs för att få ett frö att växta till planta. När barnen har planterat kommer vi sätta krukan med fröerna i fönstret så de får mycket solljus. Barnen kommer få vara med vid vattningen för att dem ska få förståelse för att fröet måste få vatten för att det ska kunna gro och bli en planta. 

När plantan börjat komma upp ovan jord och växt till sig kommer barnen få ta hem gurkplantan för att kunna se processen till färdig gurka. 

Kopplingar till läroplanen

 • nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,
  Lpfö 18
 • förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld,
  Lpfö 18
 • ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften,
  Lpfö 18
 • förståelse för samband i naturen och för naturens olika kretslopp samt för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra,
  Lpfö 18
 • förmåga att utforska, beskriva med olika uttrycksformer, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap och teknik,
  Lpfö 18