👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Slutuppgift i litteraturhistoria, inval

Skapad 2022-04-25 12:47 i BALDERGYMNASIET Skellefteå GY/VUX
Gymnasieskola Svenska
Som slutuppgift inom området litteraturhistoria ska du argumentera för på vilket sätt en litteraturhistorisk text representerar sin samtid. Varje epok präglas, som du nu vet, av olika idéströmningar som man behöver ha koll på för att kunna förstå och analysera texter. Du kommer att redovisa dina kunskaper om din litteraturhistoria epok genom att argumentera skriftligt. Argumenten kommer att utgöras av de begrepp du arbetar med v.18 som du använder för att visa att texten representerar sin samtid och du belägger argumenten med hjälp av citat och referat. Avslutningsvis kommer du också att muntligt informera om din tilldelade epok samt beskriva vad du kommit fram till i din argumenterande text.

Innehåll

v.19

Fredag:
Du tilldelas en epok som du ska arbeta med fram till kursens slut. Du tittar på ett filmklipp, läser om epoken och skriver en sammanfattning av det viktigaste du har lärt dig om din epok. Använd begreppen från texthäftet! 

Filmer om: renässansen, upplysningen, romantiken, realismen
Texterna om: upplysningenrealism/naturalism renässansen och romantiken

v.20
Onsdag: (Vikarie, Sandra rättar NP) 
Du fördjupar dig i din epok genom att arbeta med kapitlet om epoken i Svenska impulser 2 (se PDF filer i Uppgiften: Bli expert på din epok, steg 2) 

Fredag: (Vikarie, Sandra rättar NP) 
Du får tillgång till det utdrag som du ska skiva om i din argumenterande text.  Du använder ca 60 minuter  till att läsa texten, gärna två gånger. samt fundera över vilka tre begrepp du kan ha användning av när du ska skriva din text. Slutligen samtalar du med de elever som läst samma text. Ni diskuterar vad textutdraget handlar om och diskuterar utdraget i relation till begreppen ni bekantade er med på första lektionen. Planera era texter. 

v.21
Onsdag:
Genomgång av skrivuppgiftens struktur. Ni skriver era argumenterande texter i exam. 

Fredag: ledig, ingen svenska 

v.22
Onsdag:
Arbeta med förberedelse av muntligt anförande. Instruktion. 

Fredag:
Redovisning: Henrik, William, Albin, Ludvig, Casper, Alexander, Ragnar, Ted, Mattandau, Noel, Agnes, Leo, Ella, Gustav, Julius, Zeb   

v.23
Onsdag:
Eventuella redovisningar om vi inte hinner alla under fredagslektionen. Återkoppling på slutuppgiften/betygssamtal/film + lämna in läroböcker.  

Fredag:
Uppsamlingslektion för elever med enstaka rester. Ni som ligger i fas är klara med kursen och lediga.  

v.24 
Onsdag:
Skolavslutning

 

 

 

 

 

 

 

Uppgifter

  • Bli expert på din epok, steg 1

  • Bli expert på din epok, steg 2