Skolbanken Logo
Skolbanken

SKA Gullvivan maj

Skogsgläntans förskola, Borås Förskola · Senast uppdaterad: 13 juni 2022

Vårt systematiska kvalitetsarbete, med fokus på tillgängliga lärmiljöer.

 

Reflektion och analys

 

Läoplansmål väljer vi längst ner. 

Förväntande effekter kommande månad

Att barnen ska få möta spheron och förundras över dess funktion.

Att barnen bjuds in att delta i köksträdgården

 

Veckoreflektion v. 18

- Vilken undervisning har vi genomfört?

- Vad har vi sett?

- Hur går vi vidare?

Kommande veckas planering.

1.Promenad till grisarna i hopp om att de var vakna denna gång. Vi gick vidare runt hela långa skogsrundan tillbaka till förskolan. Med oss på rundan hade vi äggoskopet som vi kikade på lite olika saker med.

 

2. Vi tog in Sphero´n.  Vi började med att barnen fick hålla i den och undersöka med sina händer. Vi la den sedan på ett litet bord med kanter på. Barnen fick med hjälp av ipaden styra den. 

 

Dagen efter tog vi fram spheron igen och denna gången la vi ett papper med färg på i det lilla bordet.

 

 

1. Grisarna var tyvärr inte vakna, vi bestämde då att gå hela skogsrundan. Vi stannade på lite olika ställen och tog fram äggoskopet, kikade på stenar, blommor, grusvägen m.m. 

 

 

2. Barnen blev väldigt uppspelta av att se hur spheron flyttade på sig utan att någon rörde vid den. Det var dock väldigt lockande att försöka ta upp den med händerna. Vi tränade vårt tålamod genom att se men inte röra. Nu var det endast med ipadens hjälp som vi flyttade på spheron.

 

När spheron rullade genom färgen skapade den ett mönster och spherons rörelsemönster blev än synligare för barnen. Det var många förundrande blickar som följde dess rörelser och barnen fick återigen testa sitt tålamod till att se men inte röra.

1. Vi tar en ny promenad nästa vecka och håller tummarna för att grisarna är framme.

 

2. Vi fortsätter med spheron nästa vecka så att alla barnen kommer att få möta den.

 

 

Veckoreflektion v. 19

- Vilken undervisning har vi genomfört?

- Vad har vi sett?

- Hur går vi vidare?

Kommande veckas planering.

1. Promenad till grisarna och på vägen plocka skräp Vi uppmärksammar för barnen vikten av att inte slänga skräp i naturen. För våra små barn blir det lättare att prata om det när vi väl är i situationen.

 

2. Vi planterar i vår sinnesträdgård.

1. ÄNTLIGEN var grisarna framme. Barnen blev väldigt glada över att grisarna denna gången inte låg och sov i sitt skjul. Under våra promenader så har vi med oss bussvagnen men vi tränar på att gå så mycket som möjligt. Vi märker på våra äldsta barn att promenaderna går lättare och lättare och de ber inte lika mycket om att få åka i vagnen.

Skräpplockandet började med att vi pedagoger hittade skräp som inte ska vara i naturen och på så sätt började vi samtala kring det. Våra äldsta barn som varit med under dessa skräpplockardagar tidigare snappade upp det direkt och under vår promenad kunde de sedan själva hitta skräp. De yngre barnen observerade så som man oftast gör i nya situationer.

 

2. Vi började med att sätta ner potatisen i jorden. Vi lät de äldsta barnen på Gullvivan och Blåklockan vara med. Barnen visade stor entusiasm och ville gärna hjälpa till. De grävde först ett hål och sedan la de ner potatisen och täckte över den med jord. Många prepositioner blev det i samtalen. Morötterna, dillen och spenaten valde vi pedagoger att själva så då vi av tidigare erfarenhet vet att det är svårt att göra detta med barnen då det pyttesmå fröna inte får ligga för nära varandra. 

 

1. Vi fortsätter med våra promenader och kanske tar en avstickare nästa vecka, vem vet!?

 

2. Nu väntar vi på att det ska börja växa och under tiden får barnen hjälpa till att vattna när så behövs. 

Barn tar in omvärlden med alla sina sinnen och måste få möjlighet att göra det i en rik, stimulerande miljö för att utvecklas optimalt, säger miljöpsykologen Emma Crawley.

(Sinnesträdgård på förskolegården, Karin Herou, 2020, Förskoleforum)

 

 

 

Veckoreflektion v. 20

- Vilken undervisning har vi genomfört?

- Vad har vi sett?

- Hur går vi vidare?

Kommande veckas planering.

1. Vår elev Mary hade denna vecka i uppgift att planera och genomföra en aktivitet med några av våra barn. Det blev skapande verksamhet med hjälp av våra fötter. 

 

2. Vi firade Förskolans dag och sprang Bamseloppet.

 

3. Vi har ändrat om i vår lärmiljö i stora lekrummet.

1. Barnen var till en början lite försiktiga men efter att ha doppat fötterna i färgen och gått på pappret några gånger så ville det göra det om och om igen. Spännande att se hur färgen gav färgglada fotspår på pappret.

 

2. Även i år höll vi oss till vårt lyckade koncept med en egen bana runt vår flygel. Alla barnen var nöjda och glada och den korta runda gjorde att alla klarade av att ta sig runt på sitt sätt. Några barn gick ett varv medans andra sprang flera varv. Musiken och såpbubblorna gjorde att humöret var på topp. 

 

3. Vi upplevde att barnen gärna sprang inne, fram och tillbaka i vårt lekrum. Vi tog in en tjockmatta och la framför spegeln. Vi tog även in våran rutschkana igen. Hemmet flyttade vi in i vår lilla rum.  

 

1. En mycket uppskattad aktivitet som vi planerar att följa upp vid ett senare tillfälle så att alla barnen får prova.

 

2. 

 

3. Vi har sett att barnen gärna står framför spegeln och hoppar på mattan. De verkar tycka det är roligt att se sig själva när de hoppar. Vi har även ställt ett lågt bord framför mattan som de kan klättra upp på och hoppa ner ifrån. Det är många barn som gillar att vara där och samtidigt får de öva på turtagning, att vänta på sin tur och träna på sin motorik. Rörelse och motion är inte bara hälsosamt, det ökar också inlärningsförmågan (Lär med rörelse, Herou, K. 2018 Förskoleforum).

Även på rutschkanan får barnen öva på motoriken. Det var lite lurigt i början, att klättra upp och ta sig ner igen men det lärde sig barnen snabbt. 

Hemmet har nästan fått nytt liv och det känns som att barnen leker mer i hemmet när det fått flytta in i det lilla rummet. 

 

 

Veckoreflektion v. 21 & 22

- Vilken undervisning har vi genomfört?

- Vad har vi sett?

- Hur går vi vidare?

Kommande veckas planering.

1. Spheron ute

 

2. Promenad till grisarna och lekplatsen.

 

3. Våffelfest. 

1. 

 

2. Barnen orkar gå mer och mer, för varje gång vi går till grisarna. Barnen verkade uppskatta stoppet på lekplatsen och utforskade både gungor och rutschkanan. Då rutschkanan på denna lekplatsen är lite lurigare att klättra upp i, fick barnen användning av sina motoriska färdigheter. 

 

3. Våffelfesten blev en succé! Barnen visade stolt upp sina alster och visa gärna runt sina VH i våra fina lärmiljöer. Altanen blev perfekt för att sitta och mumsa våfflor på. 

1. 

 

2. Vi fortsätter att varje vecka gå och hälsa på grisarna. 

 

 

Månadsanalys

Vad resulterade det i? (Utgå från veckoreflektionerna) 

1. Grisarna - plocka skräp

Vi har märkt att barnen verkligen uppskattar våra promenader till grisarna. Barnen pratar ofta om grisarna och att åka bussvagn. Vi har också märkt att barnen orkar promenera längre, att det inte alls är samma prat om att få åka bussvagn, utan att många av de äldre gärna går och håller i handen. 

2. Spheron

Några av barnen är fortfarande osäkra och tycker att spheron är lite läskig. Vi tänker fortsätta med spheron just för att alla barn ska få möjlighet att prova och inte vara rädda. 

3. Plantering

Vi har varje vecka inspekterat trädgården och barnen har fått hjälpa till att vattna och rensa ogräs. Till barnens förtjusning har potatisen kommit upp ordentligt och smultronen blommar. 

4. Omgjord lärmiljö

Våra nya lärmiljöer i lekrummet verkar uppskattas av barnen. Vi upplever att deras lek har utvecklats och att springet har minskat. 

5. Skapande aktivitet

Barnen verkade uppskatta när vi målade med vattenfärg, det var många leende ansikten. Nu när det blir varmare ute är det något som vi kommer att fortsätta med och även utveckla. 

Hur går vi vidare?

Vi fortsätter med våra promenader, i den mån det går. Barnen pratar ofta om grisarna och bussvagnen.

Vi fortsätter med Spheron till hösten.

Barnen får fortsätta att hjälpa till i köksträdgården och efter semestern är det dags för skördefest! 

Den nya lärmiljön är väldigt uppskattad men vi upplever att våran fina skogshörna har hamnat lite i skymundan nu när den nya lärmiljön i det stora rummet kom fram. Hur ska vi göra för att barnen ska finna skogshörnan spännande igen?

Vi fortsätter och skapa ute, vi har pratar om att eventuellt ta vara på solen och göra skugg-siluetter av barnen och sätta upp tillsammans med babblarnas siluetter i lekrummet. 

 

Mål kommande månad

 

Förväntade effekter kommande månad

att barnen får vara med att skörda innan semestern

att barnen ska få möta skuggor

att barnen ska få möta vattenlek

 

Utvärdera aktiva åtgärder och kränkande behandling!


Läroplanskopplingar

förmåga att fungera enskilt och i grupp, samarbeta, hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt att ta ansvar för gemensamma regler,

motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för hur viktigt det är att ta hand om sin hälsa och sitt välbefinnande,

förståelse för samband i naturen och för naturens olika kretslopp samt för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra,

förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback