Ämnen:
Historia
·
Årskurs:
5
Tallbodaskolorna, Linköping · Senast uppdaterad: 4 maj 2022
Länge har tidsperioden mellan 1611-1718 kallats för stormaktstiden. Detta beror på att Sverige under 1600-talet växte sig större än någonsin tidigare. Är stormaktstiden en period i svensk historia att vara stolt över? Hur hade vanliga människor det under en period som präglades av många krig? Vad var det man krigade om? Vilka konsekvenser fick det för barn, kvinnor och män i Sverige? Svaren på dessa frågor ska vi ta reda på nu!
Hur ska vi arbeta:
Undervisningen
Knyt ihop med slutet av Vasatiden.
Historiska personer under stormaktstiden:
Gustav II Adolf
Drottning Kristina
Karl X
Karl XI
Karl XII
Historiska händelser under stormaktstiden:
Krigen – konsekvenser för ekonomin i landet och för olika samhällsklasser, män, kvinnor och barn samt folken runt Östersjön
Vasaskeppet
Häxprocesserna
I arbetsområdet bedöms följande:
Dina kunskaper om olika berömda historiska personer och händelser under stormaktstiden och hur du kan resonera kring både orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar, människors levnadsvillkor och handlingar samt kunna se hur något av detta har påverkat vår samtid.
Din användning av historiska begrepp.
Din förmåga att visa på spår av historien i vår tid och din förmåga att resonera kring varför det finns likheter och skillnader i hur vi ser på historiska händelser, personer och tidsperioder.
Så här visar du vad du har lärt dig:
Genom att arbeta med de uppgifter du får, vilka ibland redovisas skriftligt i so-boken eller på Ipad och ofta följs upp muntligt.
Genom att delta i våra gemensamma diskussioner, resonera om orsaker och konsekvenser, svara på frågor och ställa relevanta frågor.
Genom mindre oförberedda bedömningsuppgifter.
Innehåller inga läroplanspunkter
Innehåller inga uppgifter