👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här
Varje år återkommer traditionen kring att plocka skräp. Barnen visar också intresse för att plocka.
Vi vill göra barnen medvetna om vad som händer med skräp som hamnar i naturen. Vad händer med masken
Prioriterat målområde: SE NEDAN. Öka barnens medvetenhet kring hållbar utveckling.
Förväntat resultat: Att barnen skall lära sig hur olika saker som slängs påverkar naturen, närmiljön och oss människor samt djur. Diskussioner med barnen.
Stöd i forskning och vetenskaplig grund: Vi utgår från "Håll Sverige rent" som visar forskningsfilmer t ex vad som händer med plast i vattnet. Gå in på hsr.se/skrapplockardagarna.
Vi har startat upp med en sång om masken Sigge, som vi samtidigt ser på Youtube. Barnen kommer också att sjunga sången på sommarfesten. Föräldrarna har fått texten och det finns också möjlighet att öva sig hemma. Och Youtube.
Vi kommer att göra ett experiment - vad händer med kalsongerna (läste på mjölkpaketet -barnen vid måltiderna.), plastbiten och pappret?! Barnen - alla får säga sin mening vad de tror kommer hända. Tankekarta.
Vi kommer också den 10 maj plocka skräp och då se en introduktionsfilm.
Annars för övrigt; har vi sortering av skräp och barnen brukar vara med och slänga. Vi pratar också om hur vi använder material. T ex till nästa gång ta ett papper. Vi måste vara "rädda" om pappret.
Vilka aktiviteter/insatser ska vi göra, beskriv specifika handlingar som ska göras för att uppnå vårt utvecklingsområde
Hur låter vi barnen utforska, upptäcka, uppleva och lära: Plocka skräp i närområdet.Senare ska barnen sortera skräpet som de plockar.
Det här behöver vi, förskollärare och övriga i arbetslaget, särskilt tänka på i vårt förhållningssätt och agerande: Att barnen turas om att plocka upp skräp när de går i par. Vi diskuterar under tiden som vi plockar skräpet. Barnen har genom filmen fått veta vilket skräp de får plocka när vi promenerar.
Hur ska lärmiljön utformas inne och ute: Barnen skall tydligt veta hur de sorterar skräpet.
Frågor att ställa sig i reflektions och analysdelen i Unikum.
Analys innebär att undersöka olika delar av underlaget och komma fram till ett tydligt resultat som sammanställer delarna till en helhet. Att på ett trovärdigt sätt kunna bedöma resultat och måluppfyllelse.
Följande stödfrågor ligger kvar obesvarade i planeringen och kopieras senare med till ytorna under planeringen för reflektion och analys.