👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Skogen Projektberättelse 2022

Skapad 2022-05-09 12:53 i 185311 Förskolan Ejdern Stockholm Farsta
Förskola
Vi har haft ett riktigt roligt projekt och lärt oss många nya saker tillsammans. Vi hade som mål att barnen få lära känna vår natur genom att utforska den genom lek och att lära sig om växter och djur och naturen genom alla årstider..

Innehåll

Syfte med projektberättelse

Projektberättelsen görs för att vi tillsammans med barnen knyter ihop och visa de processer som barnen har varit en del av under året. Den här sammanställningen delar vi med oss av till vårdnadshavarna. 

 

Projektberättelse:

Vi har under terminens gång lärt oss om växter, djur och naturen genom alla årstider, använt våra sinnen, luppar, ficklampor, naturmaterial, digitala verktyg som läsplatta, projektor, ljusbord, overhead och mycket mer för att utforska .  Vi har följt årstiderna i vårt projekt och när vädret inte riktigt varit på vår sida har vi lagt in andra aktiviteter. Vi utgick från en stor fråga: Vad kan vi hitta i skogen?

 

 

 • Vad tänkte ni i början av projektet? Vi hade som mål att barnen får lära känna vår natur genom att utforska den och genom lek. Att lära sig om växter och djur och naturen genom alla årstider. Och att barnen känner sig trygga i naturen.
 • Hur tänker ni nu? Barnen har lärt sig genom olika uppdrag som vi hade under projektarbetet, att hitta olika material (natur material som pinnar, kottar, löv....), barnen berättar och pekar på naturmaterialet, 
 • Vad har ni lärt er? Barnen tränar och lär sig olika begrepp
 • Var har ni hämtat idéer i projektet? från nätet, Facebook grupper, kollegor .
 • Varför har ni undersökt det här? Förskolan ligger nära naturen och vi arbetar utforskande med barnen både inomhusmiljön och gården erbjuder pedagogiska miljöer som låter barnen mötas, utforska, leka och inspireras.
 • Var tycker ni mest om att vara på förskolan? osv.   Fick inga svar

 

Skogen lockar till lek och där finns massor av material till både lekar och samlingar. Där tränas också både fin- och grovmotorik, de lär sig krypa, gå, balansera och klättra i träd och över stenar. Kreativiteten och fantasi tränas och alla sinnen övas genom att lukta, känna, titta, smaka, lyssna och jämföra sådant som finns i naturen. Barnen har roligt i skogen, se vem som bor där, plocka naturmaterial mm.

Vi har fokuserat på att observera vad barnen är nyfikna på och intresserade av. Vi har sett att naturmaterial lockar barnen till utforskande och lärande. Vi har undersökt naturmaterial med alla våra sinnen, gett utmaningar och materialkännedom. Vi hade även det skulle vara något att samarbeta runt, skapat samtalat och reflekterat.

Höstpyssel var väldigt roligt för både barn och pedagoger. Barnen fick limma fast höstlöv (som barnen själv samlade när vi var i skogen) på glasburkar som kommer att bli fina höstlyktor. Barnen har lärt sig många ord som: Löv, limma, pensel. Barnen fick kavla ut trolldeg och placera ett löv ovanpå, tryck till. Barnen har lärt sig ( kavla, trycka, löv, deg).

Barnen tycker det är väldigt spännande att se resultatet när man drar bort lövet. Barnen samlade stora löv när vi var på promenad, stora löv säger barnen. Inne på avdelning fick barnen välja färg och målar på lövet som vi pedagoger häftat fast på ett papper. Sedan hällde de glitter på lövet ovan färgen. Jättefina konsttavlor blev den tillslut och barnen tyckte att det var roligt med målning. Barnen lär sig många ord som papper, löv, målarfärg, pensel och glitter. Barnen plockade upp saker ifrån marken och visade oss pedagoger, vi pratade om det olika sakerna, berättade vad de heter, vilken form, storlek och färg de har och var de kommer ifrån och hur de kan ha hamnat på marken. När ett barn visar vad den har hittat så vill de andra barnen också vara med, de hämtar och visar och samtalet i skogen blir hur långt som helst.

På våra besök i skogen då pratade vi om insekter. Vad gör insekterna när det har blivit lite kallare? Det var riktigt svårt att hitta några små djur i skogen. Vi tittade under barken på ett träd som låg på marken. Vi lyfte på några stenar och lite mossa. Vi hittade en liten spindel, en liten fluga, en gråsugga och en ihop snurrad tusenfoting.

Insekterna hade alltså gömt sig. Det är kallt. De fryser. Något barn berättar att man ska ha vantarna på sig annars blir det kallt om händerna. Det var svårt att se insekterna på bilder som vi tog, men barnen har sett och kände på de till och med.

Sedan har vi börjat med julpyssel med hjälp av naturmaterial som vi samlade på våra promenader i skogen. Bland det som vi samlade var kottar, barnen fick välja vilken kottar/ visa var stora och visa var små. Stoppade de i en låda med vit färg i och stängde locket, barnen fick skaka på då kottarna fick vit färg . Vi kommer att fortsätta med att skapa/ pyssla under julen. Barnen lärt sig ordet skaka, stäng locket, vit, kotte, stor, liten ..

Under vintern har barnen besökt skogen, där låg snön på marken och hittade vi spår av djur. Det var spår från hare, rådjur och småfåglar, och istället för att slänga skrynkliga äpplen och bröd som har blivit torra så gick vi ut i skogen och gav djuren lite tillskott i deras knapra utbud under vintern.

Efter vintern letade vi efter vårtecken. Vi hittade knoppar, blommor (snödroppe och blåsippa). Vi hörde och såg fåglar. Vi fokuserade på våren, vad händer i naturen och på vår promenader till skogen upptäckte vi knoppar som växte på träd och buskar. Barnen har skapat fina teckningar med hjälp av en färdig mall på en gren, som barnen fick vika silkespapper, doppa i lim och klistra på grenen. Barnen fick välja själv olika färg på silkespapper samt fick de klistra hur många de vill och var i mallen. Det blev mycket lärorikt och barnen har tränat att vänta på sin tur.

Under våra besök till skogen undersökte vi vad som har hänt sedan vi var där sist, snön var borta och det har ramlat ner stora grenar från träden, några barn tyckte att vi ska "hämta lim, vi kan laga trädet". Vi letade överallt men hittade inga djur, de sover nog fortfarande, "det är kallt för djuren" säger barnen. Lärplattorna följde med ut, en pedagog och barnen fick fotografera.

 

Vi har haft olika uppdrag när vi var i skogen. Det handlade om att leka matematik, vi räknade pinnar, benämnde olika begrepp som kort-lång, tjock- smal, tung-lätt i förhållande till varandra. På det här sättet har vi belyst några av matematikens olika egenskaper som mängd, antal och storlek.

Vi har använt naturmaterial (som barnen samlar från skogen) att väga och mäta med (Pinnar, stenar....)

Flera barn saknade många matematiska begrepp som: stor, liten, lång, kort, större, mindre, mer, lite, mycket, tungt, lätt osv och därför la vi fokus på de begreppsorden.

Vi har använt overheadapparat för att väcka små barns nyfikenhet och lust att lära, barnen upptäckte former och antal, tränat rumsuppfattning, lekt, dokumenterat och utvecklat språket, lärt oss om naturen. Vi har laminerat bilder på olika djur, insekter och löv som barnen utforskat på overhead, lärt sig om vilka som bor i skogen, vad kan vi hitta i skogen och lärt sig vad de hette.

 

Vi introducerade vågens funktion på projektsamling, tillsammans utforskade vi och använde tillsammans med barngruppen olika begrepp som: upp, ner, lätt, tung, jämlikt... . Barnen sa: Jag kan, min tur, kotte, sten, hård, upp, ner...

Skräpplockardag hade vi i året där barnen och pedagoger plockade skärp, samlade i påsar som vi fått och barnen fick var sitt diplom/ skräp hjälte. Då uppmuntrar vi pedagoger om vikten att hålla Sverige rent. Barnen blev ännu duktigare på att samla skräp när vi besökte skogen.

Vi packade en korg med luppar, visade barnen vad vi kan göra med de och började vi tillsammans att hitta olika saker att stoppa i. Ett spännande sätt att se blommor, kryp, sten och utforska, tyckte barnen. För barn i den här åldern handlar det inte så mycket om att lära i ordnad form genom olika projekt utan mer om att de ska få uppleva, upptäcka och utforska i sin egen takt.

Under terminen har vi varit i förskolans biblioteket och lånade olika böcker och sagor som tillkopplat till våra projekt och som barnen valde.

 

Hitta pinnar/ naturmaterial och leta insikter:

 

Pinnar får färg:

Mata djuren:

Ljus och skugga:

Naturfotografen:

 

Matematiska begrepp:

        

Lera och naturmaterial:

Utforska med luppar:

 

 Inför denna projektberättelse tog vi fram all dokumentation som vi har på avdelningen och gick igenom med barnen, här följer samtalet som blev:

 

Pedagog (P): Vad har vi gjort? 

B: samla pinnar och kottar

 

P: Vad kan man göra i skogen?

B: Leka

B: springa

B: hitta saker

B: samla skräp

B: äta frukt

 

P: Kommer ni ihåg att vi gjort andra saker?

B: tog bilder med ipad

B: kollat på insekter

B:målat kottar

B: använt loppar

 

P: Vi tog naturmaterial och vad kunde man göra?

B: måla

B: räkna

B: sortera

 

P: Vad blev det då?

B: roligt

 

P: Vad händer i naturen ?

B: blommor kommer

 

P: Var det roligt att arbeta med ?

B: använda våg

 

P: Vad var roligast?

B: skogen

B: balansera

 

 

 

Kopplingar till läroplanen

 • nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,
  Lpfö 18
 • motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för hur viktigt det är att ta hand om sin hälsa och sitt välbefinnande,
  Lpfö 18
 • förståelse för rum, tid och form, och grundläggande egenskaper hos mängder, mönster, antal, ordning, tal, mätning och förändring, samt att resonera matematiskt om detta,
  Lpfö 18
 • förståelse för samband i naturen och för naturens olika kretslopp samt för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra,
  Lpfö 18