👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Allemansrätten åk 4-6

Skapad 2022-05-19 09:48 i Köpinge skola Kristianstad
Grundskola 4 – 6 Idrott och hälsa
Under veckorna 19-20 kommer vi på idrotten att ha Allemansrätten.

Innehåll

Innehåll

 

Syfte 

Du som elev ska ges förutsättningar att få kunskap om allemansrätten. Genom att du deltar och är aktiv i teoretiska undervisningar och aktiviteter kring rättigheter och skyldigheter. Enligt Lgr11 (2020) står det att genom undervisningen ska eleverna utveckla förmågan att vistas i utemiljöer och i naturen under olika årstider och få förståelse för värdet av ett aktivt friluftsliv. 

 

Mål

 • Aktiv och deltar i undervisningen
 • Kunna genomföra olika aktiviteter i natur och utemiljö med anpassning till olika förhållanden och till allemansrättens regler.
 • Kunna ens rättigheter & skyldigheter i naturen enligt allemansrätten.

 

Metod

Vi kommer under vecka 19-20 jobba med Allemansrätten. Eleverna kommer få diskutera kring en bild kopplat till allemansrätten, vad man får och inte får göra i naturen, diskutera olika diskussionsfrågor, gå en tipsrunda, testa sina kunskaper om allemansrätten i 36-leken som är en praktisk övning utomhus med teoretiska inslag som behandlar allemansrättens grunder. 

 

Bedömning & Dokumentation

Jag kommer att titta på: 

 • Hur aktiv du är under lektionerna.
 • Att du vet ens rättigheter och skyldigheter i naturen enligt allemansrätten. 
 • Att du är med och genomför olika aktiviteter i natur och utemiljö med anpassning till olika förhållanden och till allemansrättens regler.

Dokumentationen består av anteckningar, teoretiska uppgifter och observationsprotokoll från lektionerna.

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • genomföra och anpassa utevistelser och friluftsliv efter olika förhållanden och miljöer, och
  Idh
 • Centralt innehåll
 • Lekar och andra fysiska aktiviteter i skiftande natur- och utemiljöer under olika årstider.
  Idh  4-6
 • Rättigheter och skyldigheter i naturen enligt allemansrätten.
  Idh  4-6

Matriser

Idh
Allemansrätten åk 4-6

Allemansrätten åk 4-6

Godtagbara kunskaper Nivå 1
Jag...
Mer än godtagbara kunskaper Nivå 2
Jag...
Mer än godtagbara kunskaper Nivå 3
Jag..
Allemansrätten
 • Idh  E 6
Har vissa kunskaper om rättigheter och skyldigheter i naturen enligt allemansrätten. Du kan ge exempel på en rättighet eller skyldighet i allemansrätten. Du kan berätta vad allemansrätten är och förstår principen "inte störa, inte förstöra" regeln.
Har goda kunskaper om rättigheter och skyldigheter i naturen enligt allemansrätten. Du kan ge exempel på ett par rättigheter och/eller skyldigheter i allemansrätten. Du förklarar hur reglerna tillämpas och kopplar regeln till plats i naturen.
Har mycket goda kunskaper om rättigheter och skyldigheter i naturen enligt allemansrätten. Du kan ge flera exempel på både rättigheter och skyldigheter i allemansrätten. Du förklarar på ett tydligt sätt hur reglerna tillämpas och kopplar regeln till plats i naturen.
Aktiviteter
 • Idh  E 6
Kan genomföra olika aktiviteter i natur och utemiljö med viss anpassning till olika förhållanden och till allemansrättens regler.
Kan genomföra olika aktiviteter i natur och utemiljö med relativt god anpassning till olika förhållanden och till allemansrättens regler.
Kan genomföra olika aktiviteter i natur och utemiljö med god anpassning till olika förhållanden och till allemansrättens regler.