👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här
Varför har vi ett gemensamt och övergripande projektingång på vår förskola?
Tanken är att utifrån en gemensam projektingång grunda en röd tråd på några av förskolorna i Team Norr. Ett uppdrag som håller oss samman och en vetskap om att vi alla tillsammans arbetar mot samma övergripande mål, det målet som skapar vår gemensamma framtid. Tillsammans arbetar alla pedagoger för att ge barnen kunskaper, förhållningsätt och engagemang i ett led att grundlägga förståelse för en hållbar nutid och framtid genom hela deras kommande liv och det är här vi lägger den viktiga grunden!
Vad kan Hållbar utveckling bli i förskolans kontext?
Vi tänker att de tre dimensionerna socialt/kulturellt, ekologiskt och ekonomiskt inte går att särskilja utan de hänger alltid samman och påverkas av varandra. Vi behöver därför göra medvetna handlingar som hänger ihop med vår värdegrund (social hållbarhet) när vi tex utforskar vattnets kretslopp (ekologisk hållbarhet) eller när vi med de yngsta sätter oss i relation till varandra och förskolan och möts i gemensamma utforskande kring exempelvis leran.
Hållbar utveckling (Text från Reggio institutet):
"Projektet kännetecknas av ett kooperativt och kreativt lärande om ekologiskt, socialt och ekonomisk hållbarhet. Detta ställningstagande innefattar värnandet om människans ekologiska känslighet, det vill säga den inneboende förmågan vi har till att känna empati, förbinda och skapa sammanhang mellan allt i naturen.
Konkret kan det handla om allt från barnens utforskande av gråsuggornas liv under en sten till det lilla fröets växtkraft, eller om jorden som en planet i universum.
Genom projektet "Hållbar nutid och framtid" vill vi bidra till att förskolor blir platser där barn, pedagoger och familjer kan använda sin känslighet, sin nyfikenhet och sitt undersökande för att tillsammans genom hållbart tänkande på många olika sätt agera för en hållbar framtid."
Pre-projekt (uppstartsfas):
Pre-projekt är den period i början på terminen då vi lyssnar in vad som intressera barnen i gruppen och vad de är nyfikna på. Vi fångar upp deras frågor och hypoteser. Utifrån det insamlade materialet väljs senare en projektfördjupning kring ett område eller flera.
Förslag på några frågeställningar att tänka och diskutera kring...
- Hur utformar vi undervisningen så att vi väcker barnens intresse för de tre aspekterna av hållbarhet?
- Vilket material kan väcka nyfikenhet och intresse i arbetet med de tre aspekterna av hållbar utveckling?
- Hur kan vi uppmuntra och stötta resonemang om hållbarhet hos barn i olika åldrar?
- Hur kan vi utforma undervisningen så att barnen stimuleras att skapa och argumentera för sina olika lösningar?
Stödfrågor till er veckoreflektion hittar ni nedan i "uppgifter".