👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Yttrandefrihet och religionsfrihet - Paludan och påskupploppen (7d)

Skapad 2022-05-27 07:22 i Björkvallsskolan Uppsala
Grundskola 7 – 9 Samhällskunskap Svenska
Under påsken 2022 skedde ett flertal upplopp i olika städer i Sverige i samband med den svensk/danske politikern Rasmus Paludans koranbränning. Hur kom det sig att han fick tillstånd till dessa demonstrationer? Vad säger lagen och vad säger du?

Innehåll

Om uppgiften 
I den här uppgiften kommer du att få skriva en text som handlar om två viktiga lagar i Sverige, yttrandefrihet och religionsfrihet. Utgångspunkten för detta är de koranbränningar som Rasmus Paludan utförde under påskhelgen. De ledde till stora upplopp och satte de rättigheter och skyldigheter som vi värnar om i vår demokrati i rejäl gungning.  

 

Instruktioner 
Uppgiften skrivs individuellt med hjälp av de anteckningar och filmklipp som vi arbetat med under lektionstid.

 

 

Bedömning

Vi arbetar med mål och innehåll från samhällskunskapen.

 

Uppgifter

  • Skrivuppgift: Påskupploppen

Matriser

Sv Sh
Kunskapskrav samhällskunskap åk 7-9

F (insats krävs)
E
C
A
Undersöka samhällsfrågor
Eleven når ännu inte upp till alla delar i detta kunskapskrav för E.
Eleven kan undersöka samhällsfrågor ur olika perspektiv och beskriver då enkla samband med enkla och till viss del underbyggda resonemang.
Eleven kan undersöka samhällsfrågor ur olika perspektiv och beskriver då förhållandevis komplexa samband med utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang.
Eleven kan undersöka samhällsfrågor ur olika perspektiv och beskriver då komplexa samband med välutvecklade och väl underbyggda resonemang.
Värdera & uttrycka ståndpunkter
Eleven når ännu inte upp till alla delar i detta kunskapskrav för E.
Eleven värderar och uttrycker olika ståndpunkter i några samhällsfrågor med enkla resonemang och till viss del underbyggda argument och kan då i viss utsträckning växla mellan olika perspektiv.
Eleven värderar och uttrycker olika ståndpunkter i några samhällsfrågor med utvecklade resonemang och relativt väl underbyggda argument och kan då i förhållandevis stor utsträckning växla mellan olika perspektiv.
Eleven värderar och uttrycker olika ståndpunkter i några samhällsfrågor med välutvecklade resonemang och väl underbyggda argument och kan då i stor utsträckning växla mellan olika perspektiv.