Skolbanken Logo
Skolbanken

Alla åldrar

Projektberättelse Blåsippan VT22

183331 Förskolan Växthuset, Stockholm Farsta · Senast uppdaterad: 16 augusti 2022

Mitt hem, min närmiljö-Jaget i världen

Syfte med projektberättelse

Projektberättelsen görs för att vi tillsammans med barnen knyter ihop och visa de processer som barnen har varit en del av under året. Den här sammanställningen delar vi med oss av till vårdnadshavarna. 

 

Projektberättelse:

Projektet startade i barnens intresse för att orientera sig i sin närmiljö. Det blev många samtal och berättelser om barnens hem samt om vägar till och från olika platser barnen kände till. Vi hade på oss de matematiska glasögonen när vi valde att utmana barnen i deras kunskaper om Sköndal och barnens hem. Fokusord vi hade var ex. avstånd, genväg/omväg, antal, storlek och form. Vi ville veta vad de visste om sin omvärld och hur stor deras omvärld faktiskt var.

Vi letade fram barnlitteratur på ämnet såsom "Min familj", "I huset där jag bor", "Tilly som trodde att" och "Genvägen", för att visa på hur olika familjer kan vara samt läsa in oss på kartor. Våra promenader till barnens hus visade att barnen hade ganska breda kunskaper om sitt närområde samt att de hade bra koll på var kompisar och släktingar bor. Nästa steg var att skapa sitt eget hus i kartong vilket barnen gjorde med både fakta och fantasi i sinnet. Ett barn berättade till exempel att hen inte får sova i övre delen av våningssängen hemma, men i kartonghuset är ju det möjligt!

Efter kartongbygget lade vi märke till barnens intresse för skyltar i närområdet vilket fick oss att snöa in på skyltars funktion i samhället. Vet alla vad alla skyltar betyder? Är det bara bilförare som behöver kunna trafikskyltar? Detta tog oss vidare till att utforska Sköndals centrum och alla dess butiker och övriga lokaler. De flesta hade bra koll på vart en ska gå om en vill hämta medicin, köpa godis eller hämta ut ett paket. En kompis berättade också att hen väntade på ett par skor som skulle komma med hemleverans. Vi valde att skapa vårt eget Sköndal inne på avdelningen och var noga med att göra vår modell så lik verkligheten som möjligt. Ett barn kom tex på att vi hade glömt bilar och en parkering, så det ordnade vi genast.

Barnen tröttnade ganska snabbt på att leka med Sköndals centrum inne på Blåsippan så vi valde att utmana barnen på ett nytt sätt, nämligen genom att fånga upp deras sinne för detaljer. Vi startade upp ett konstprojekt där alla barn fick möjlighet att prova på nya material och tekniker och utmana sig själva i sin skapandeprocess.

När våren var på intåg började vi gå till skogen i smågrupper och tog då upp arbetet med vägar och kartor igen. Barnen var väldigt intresserade av fåglar, skräp och bokstäver som de hittade i skogen. Under våren har vi fortsatt våra promenader till skogen som har fokuserat dels vägar och kartor, dels förändringar i naturen såsom växter som förändras samt ett rådjursben som ligger på en av våra platser vi återkommer till. Och till vår förvåning har det på flera månader inte hänt någonting med rådjursbenet!

När vi startade projektet ville vi att alla barn skulle känna trygghet i sig själv för att känna trygghet i den nya barngruppen och med de nya pedagogerna på Blåsippan. Vi ville också att de skulle känna trygghet i sin närmiljö som vi regelbundet besöker. Vi ser att barnen har vidgat sina sociala kontakter och lärt känna varandra genom samtal om sina hem, sin familj samt om platser de brukar besöka. Så här i slutet av projektet har vi lärt oss att barnen är betydligt tryggare i sin närmiljö än vad vi hade förväntat oss och vi ser också en utveckling i barnens trygghet kring sig själv och i gruppen på Blåsippan. Vi har också märkt att barnen har lärt sig att tyda och tolka detaljer i kartor i och med vårt arbete med dessa. En väg vi hade tänkt att gå i projektet innan vi avslutar var att låta barnen prova att göra egna kartor som en kompis får tolka. Tyvärr hann vi inte med det men om intresset finns kvar under höstterminen finns det inget som säger att vi inte kan fortsätta det arbetet. Ytterligare ett område vi har hunnit utforska litegrann är orientering som några barn redan är bekanta med. Vi har fått lära oss hur en orienteringskarta ser ut, att en följer kartan för att nå kontroller i skogen och att en behöver bevisa att en har varit vid kontrollerna genom att stämpla med en "stämplare". Det har varit ett spännande projekt som tagit många olika vägar och som vi hoppas att barnen kommer att ha glädje av genom sin tid på förskolan och i livet.

 
 

 

 


Läroplanskopplingar

sin identitet och känna trygghet i den samt medvetenhet om rätten till sin kroppsliga och personliga integritet,

förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld,

intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och hur de används för att förmedla budskap,

förståelse för rum, tid och form, och grundläggande egenskaper hos mängder, mönster, antal, ordning, tal, mätning och förändring, samt att resonera matematiskt om detta,

förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback