👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Sva 1 - Självständigt arbete Kapitel 1 + läsförståelse

Skapad 2022-05-31 10:02 i KOMMUNAL VUXENUTBILDNING Skellefteå GY/VUX
Vuxenutbildning Svenska som andraspråk
Denna planering gäller dig som började kursen Sva 1 i mitten av terminen. Här finns information om de uppgifter som du behöver göras för att ni ska kunna få betyg i kursen Sva 1. När du lämnat in och blivit godkända på de tre uppgifterna samt klarat läsförståelseprovet så kommer du att få betyg i kursen.

Innehåll

Information till berörda elever.

Om du har för avsikt att börja studera Sva 2 efter sommaren så behöver du lämna in och bli godkänd på de uppgifter som presenteras i denna planering.

Vi kommer inte att ha några vanliga lektioner utan du kommer att få arbeta i ditt eget tempo. Det krav som finns är att du behöver lämna in och bli godkänd på uppgifterna som presenteras nedan innan midsommar den 25 juni.

Om du som elev behöver hjälp eller vill ställa frågor finns möjlighet att boka tid för personlig handledning via teams eller på plats på skolan. Du kan också skicka mail till viktor.a.staflund@skelleftea.se så snart du har frågor så svarar jag så fort jag kan.

 

När du lämnat in följande uppgifter så blir du också klar med kursen och du kommer sedan att få veta ditt betyg kort därefter. 

 

Uppgift 1: Du och dina språk

I denna uppgift behöver du läsa en text och sedan skriva en text där du berättar om dig själv samt jämför ditt modersmål med svenska. För fullständig instruktion, gå till uppgiften "Du och dina språk". 

 

Uppgift 2: Berätta om en mytomspunnen person eller plats.

I den första delen av i kapitel 1 i Språkporten kan vi läsa om mytomspunna personer och platser. Nu är det din tur att välja ut och presentera en mytomspunnen person och berätta om vad som gjort hen mytomspunnen. Presentationen spelas in på mobil eller dator och görs ej på plats. För fullständig instruktion, gå till uppgiften "En mytomspunnen person/plats".

 

Uppgift 3: Litet ord & grammatikprov.

Jobba igenom sidorna 71-75 i läroboken med fokus på possessiva pronomen och perfekt particip. Studera sedan ord & grammatik med hjälp av dessa länkar:

1. Quizlet - Öva ord & grammatik!

2. Forms - Öva pronomen (Kan göras flera gånger)

När du känner dig säker på alla ord och all grammatik i Quizlet så vet du att du är redo att göra provet.

Meddela din lärare när du känner dig redo att för att göra provet. Då kommer du att få bestämma en tid då du vill göra provet genom att svara på frågor i forms. Provet kommer endast att bedömas som icke-godkänt och godkänt. Svarar du rätt på 60% av frågorna så klarar du provet. 

Kapitelprov: Klicka här för att starta provet - (Ej öppet just nu - kontakta Viktor)

 

Uppgift 4: Öva läsförståelse.

Här finns frågor till fyra olika texter för att öva läsförståelse. Texterna finns i ett häfte som du måste hämta på skolan.

Arbeta med en text i taget och svara på frågorna som hör till respektive text i länkarna nedan. Kolla igenom dina svar när du är klar och gör om testet om det behövs.

 

Frågor till Text 1: Musiken uppstod före människan.  

 

Frågor till text 2: Du gamla, du glesa...

 

Frågor till text 3: Varför försvann malarian i Sverige?

 

Frågor till text 4: Lotten

____________________________________________________________

Slutprov - Läsförståelse.

Efter att alla ovanstående uppgifter är inlämnade och klara är det dags för dig att kontakta mig (viktor.a.staflund@skelleftea.se) och boka tid för att göra läsförståelseprov. OBS! Provet måste skrivas senast den 1 Juli.

När du har klarat alla uppgifter kommer du att få betyg i kursen Sva 1.

Uppgifter

  • Du och dina språk

  • En mytomspunnen person/plats.