👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Projektplanering4b_Projektberättelse_Farsta_förskolor

Skapad 2022-06-09 14:10 i 184411 Förskolan Ålö Stockholm Farsta
projektberättelse från regnbågen om känslor
Förskola
vi arbetar med alla känslor med bland annat stöd av "djuren på djuris"

Innehåll

Syfte med projektberättelse

Projektberättelsen görs för att vi tillsammans med barnen knyter ihop och visa de processer som barnen har varit en del av under året. Den här sammanställningen delar vi med oss av till vårdnadshavarna. 

 

Projektberättelse:

vi har tillsammans med barnen arbetat med projekt "djuren på djuris" som handlar olika känslor, orsak och verkan av  känslor med hjälp av korta filmer, berättelser, spel, rollspel samt annat pedagogiska material.

vi har haft fasta mindre grupper som arbetat med en känsla åt gången. barnen har tittat på filmsnuttar, återberättat, spelat spel kring känslan samt målat/rita. under dessa aktiviteter sker ett konstant samtal kring känslan, barnen gör dokumentation samt reflekterar. vi har arbetat med en känsla i cirka en vecka.

vi hör att barnen har fått ord de kan använda vid olika känslor, vi upplever att de förstår innebörden av ord/känsla på ett tydligare sätt, vi ser och hör att barnen resonerar kring olika känslor på ett tydligare sätt. 

vi ser att barnen har utvecklat en tydligare respekt för varandra, de vet exempel att "någon som är ledsen inte behöver gråta" och man behöver inte skratta för att vara glad, det är en känsla inne i kroppen".

ett mycket givande projekt som vi kommer att involvera i framtida projekt. för känslor har vi hela tiden.

 

 Reflektion

  • Vad tänkte ni i början av projektet? hur kan vi hjälpa barnen med att sätta ord på känslor, hur kan vi hjälpa barnen att hantera orsak kontra verkan av olika känslor. Där började våra tankar kring projektet och med hjälp av bland annat stödenhetens material "djuren på djuris" började vårt projekt.
  • Hur tänker ni nu? vi hör i barnens dagliga tal och många andra situationer, hur barnen visar en större medvetenhet kring känslor. vi tänker att detta var ett mycket tacksamt projekt att arbeta med och kommer att fortsätta med.
  • Vad har ni lärt er? vi tänker att "projekt" med känslor som grunden behövs alla terminer i någon form.
  • Var har ni hämtat idéer i projektet? vi har fått många ideer från stödenheten både praktiskt material, tankar och diskussioner. samt UR material "djuren på djuris"
  • Varför har ni undersökt det här? vi valde detta projekt för att det är grund och stöd för barnen i hela deras vardag både nu och för resten av deras liv.
  • Var tycker ni mest om att vara på förskolan? detta projekt som i grunden handlar om våra känslor, sker hela dagen i alla rum.