Skolbanken Logo
Skolbanken

Alla åldrar

Vad kan växa i vår stad Uppföljningsperiod 3

123911 Förskolan Äventyret, Stockholm Södermalm · Senast uppdaterad: 10 juni 2022

Det här är den fjärde och sista perioden i Södermalms kommunala förskolors systematiska kvalitetsarbete. Totalt har vi fyra perioder: Projektuppstart samt tre uppföljningsperioder som alla följer vårt pedagogiska år. I den här perioden, uppföljningsperiod 3, så berättar vi hur vi avslutat projektet.

Innehåll

Projekt: Vad kan växa i vår stad

 

Innan sommaren mailade vi ut en folder till alla vårdnadshavare på förskolan. I foldern beskrivs vårt nya projekt och hur vi ville göra barnen och vårdnadshavarna delaktiga i projektet. 

Uppdrag till familjerna: Ta en bild på något som växer.

Det som barnen tagit med sig/mailat oss kommer att användas under projektets gång. 

 

 

Varför har vi ett gemensamt och övergripande projektuppdrag på alla Södermalms kommunala förskolor?

Tanken är att utifrån ett gemensamt projektuppdrag grundas en röd tråd på de kommunala förskolorna på Södermalm. Ett uppdrag som håller oss samman och en vetskap om att vi alla tillsammans arbetar mot samma övergripande mål, det målet som skapar vår gemensamma framtid. Tillsammans arbetar alla pedagoger på Södermalm för att ge barnen kunskaper, förhållningsätt och engagemang i ett led att grundlägga förståelse för en hållbar framtid genom hela deras kommande liv och det är här vi lägger den viktiga grunden!

 

Projektuppstart:

Under augusti/september kommer vi att samla ihop all projektmaterial som familjerna tar med sig. Vi pedagoger har även bestämt att följa ett bygge som pågår nära vår förskola så att vi kan börja arbeta med projektet på en gång. Anledningen till varför vi valde bygget var för att vi märkte att det var något som alla våra barn visade intresse och nyfikenhet till. Vi har förberett en dokumentationsvägg åt all material vi samlar på oss, vi kommer att titta och reflektera kring materialet tillsammans  och vi kommer att dokumentera vad som händer under arbetets gång. 

 

Hur går vi vidare:

Vi kommer under våra utflykter med barnen titta och dokumentera hur bygget växer. Vi kommer att sätta upp bilder på väggen, titta och reflektera kring materialet tillsammans. Vi kommer att dokumentera vad som händer under arbetets gång. Vi kommer att publicera inlägg i lärloggarna så att vårdnadshavarna kan ta del av vad vi arbetar med.

Vi har även dokumenterat när vi samlat frön från sånt som växer på vår gård. Dessa frön kommer att planteras nästa vår och vi kommer då kunna följa fler saker som kan växa i vår stad. 

 

Uppföljning 1

Efter flera utflykter till bygget så var det dags för barnen att bygga egna saker. Vi har under flera månader byggt stort och litet och i både större och mindre grupper. Vi har även fortsatt med våra utflykter till bygget för att se hur huset växer.

 

Våra planerade byggaktiviteter har även lett till att barnen ofta bygger hus även under den fria leken.

 

Hur går vi vidare: 

Vi kommer att fortsätta följa bygget och bygga egna saker. Vi kommer även att börja plantera igen så att vi på nära håll kan följa vad som kan växa i vår stad.

 

Uppföljning 2

Efter att ha byggt massor av hus, torn och rum med hjälp av vårt pedagogiska material så var det dags att skapa något som barnen inte behövde riva, något som kunde sparas. 

Första steget va att spara mjölkkartonger då dessa skulle användas som själva husstommen. 

Andra steget var att måla sina stommar, barnen fick själva välja vilken färg dom ville ha till sitt hus.

Och tredje steget var att limma fast tak, fönster och dörrar på husen. Denna gång använde vi oss av färdiga bilder.

 

Nu hade det även blivit dags att börja med våra årliga planteringsprojekt och denna gång kunde vi koppla även det projektet till Vad kan växa i vår stad.

Det första som vi valde att plantera var popcorn. Vi planterade popcorn för allra första gången 1 år sen men fick inte en enda planta så nu var vi tvungna att prova igen.

Även till detta projekt så behövde vi spara mjölkkartonger då dessa skulle sedan bli våra krukor och sedan köpte vi en påse med helt vanliga popcornkärnor.

Sen va det dags att förbereda och jag fick hjälp av våra nyblivna 3-åringar. Vi klippte mjölkkartonger och hämtade jord och popcorn. Innan vi började plantera så fick barnen berätta vad dom trodde skulle hända med våra popcorn när vi planterat dom. En trodde att det skulle växa popcorn och en trodde det skulle växa majskolvar. Vi får prova, vänta och se!

Den här gången blev det lyckat och bara efter några veckor hade våra popcornplantor blivit så stora så vi behövde flytta ut dom.

 

Nu hade det även blivit dags för årets solros odlingssäsong, så det andra vi planterade var just våra solrosfrön. Vi tog fram frön, jord, vatten och mjölkkartonger som vi ännu en gång använde som krukor.

Att plantera solrosor på Äventyret har blivit en tradition och sommar efter sommar har vi fått se många stora fina solrosor ute på gården. Under hösten har vi sedan, när blommorna vissnat, tagit loss alla frön, torkat dom och lagt undan för nästa odlingssäsong.

 

Sen var det dags för vårt tredje planteringsprojekt. Ett nytt projekt för oss på lejonet. Förra våren växte det kidneybönor i en våra planteringslådor ute på vår gård. När bönorna var klara så tog vi dom, torkade och sparade så att vi skulle kunna plantera bönor i år igen.

Det visade sig att bönorna trivdes väldigt bra hos lejonet och började växa bara efter några dagar. Nu får dom växa lite till innan vi flyttar ut dom.

 

Uppföljning 3

Den sista och avslutande delen i projektet blev att flytta ut resten av våra planteringar ut på gården och att avsluta byggprojektet med en liten utställning.

 

Husprojektet avslutades med en utställning under förskolan dag. Vi hängde upp alla hus och dokumentationer ute på gården så att alla vårdnadshavare kunde titta på dom när dom kom för att hämta sina barn.

 

 

 

 

Nu har alla våra planteringar flyttats ut och blivit stora. Nu behöver vi vattna våra plantor och det hjälper barnen gärna till med. I höst är det dags att plocka, torka och spara alla solrosfrön och kidneybönor till nästa odlingssäsong.

 

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback