Åldrar:
1 - 6
Förskolan Skogshyddan 2019, Falun · Senast uppdaterad: 19 januari 2024
Syftet med denna planering är att beskriva hur och varför förskolan Skogshyddan kommer arbeta med läroplansområdet "Normer och värden."
Syftet med denna planering är att beskriva hur och varför förskolan Skogshyddan kommer arbeta med normer och värden. Vi dokumenterar det vi gör genom lärloggar.
Vi uppmärksammar Barnkonventionen och lyfter barnens rättigheter på förskolan. Detta gör vi på ett pedagogiskt sätt genom att läsa böckerna om "Kanin och igelkott" som handlar om Barnkonventionen, vi kommunicerar sedan om det vi läst.
Barnen har rätt att komma till tals och bli lyssnade på. Detta tränar vi på i samlingar, genom turtagning, lekar, spel och i olika beslut som tas i förskolans vardag.
Friendy är en metod vi arbetar med tillsammans med barnen för att tala om känslor och hur dessa går att uttrycka. Vi går igenom en känsla i taget och har Friendy-dockorna synliga i våra miljöer.
Vi sätter upp regler för hur vi behandlar varandra på förskolan, te.x genom en "Kompissol" där barnen får komma med tankar om hur vi behandlar kompisar. Vi pedagoger är närvarande i barnens lek och är med och stödjer och visar på hur vi behandlar varandra och hur vi kan reda ut konflikter.
Vi uppmärksammar alla människors lika värde och de mänskliga rättigheterna. Vi har en daglig dialog med barnen hur vi kan behandla varandra på ett bra sätt. Vi inkluderar ett jämställdhetsperspektiv där barnen får utforska, lära och utvecklas utan begränsningar i form av könstereotypa uppfattningar.
I läroplan för förskolan (2018) står: "Var och en som verkar inom förskolan ska främja aktning för människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män, flickor och pojkar, samt solidaritet mellan människor. Inget barn ska i förskolan bli utsatt för diskriminering på grund av kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder, hos barnet eller någon som barnet har anknytning till, eller för annan kränkande behandling. Alla sådana tendenser ska aktivt motverkas.
Utbildningen ska genomföras i demokratiska former och lägga grunden till ett växande intresse och ansvar hos barnen för att aktivt delta i samhället och för en hållbar utveckling – såväl ekonomisk och social som miljömässig. Både ett långsiktigt och globalt framtidsperspektiv ska synliggöras i utbildningen.
Förskolan ska spegla de värden och rättigheter som uttrycks i FN:s konvention om barnets rättigheter (barnkonventionen)".
Se läroplansmålen nedan:
Läroplan (16)
öppenhet, respekt, solidaritet och ansvarstagande,
förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra,
förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till olika etiska dilemman och livsfrågor i vardagen,
respekt och förståelse för alla människors lika värde och de mänskliga rättigheterna, och
ett växande ansvar och intresse för hållbar utveckling och att aktivt delta i samhället.
barnen får sina behov respekterade och tillgodosedda och får uppleva sitt eget värde,
tillämpa ett demokratiskt arbetssätt där barnen aktivt deltar,
utveckla normer och förhållningssätt för arbetet och samvaron i barngruppen
visa respekt för individen och medverka till att skapa ett demokratiskt klimat, där barnen får möjlighet att känna samhörighet och utveckla ansvar och solidaritet
stimulera barnens samspel samt hjälpa och stödja dem att bearbeta konflikter, reda ut missförstånd, kompromissa och respektera varandra,
uppmärksamma och problematisera etiska dilemman och livsfrågor i vardagen,
uppmärksamma barnen på att människor kan ha olika värderingar som styr deras uppfattningar och handlingar och samtidigt förankra de grundläggandena värdena, och
samarbeta med vårdnadshavare, samt diskutera regler och förhållningssätt i förskolan med vårdnadshavare, för att främja barnets utveckling till en ansvarskännande människa och samhällsmedlem
aktivt inkludera ett jämställdhetsperspektiv så att alla barn får likvärdiga möjligheter till utvidgade perspektiv och val oavsett könstillhörighet, och
samverka i arbetet med aktiva åtgärder för att förebygga diskriminering och kränkande behandling,
medvetet och aktivt arbeta med jämställdhet,
Innehåller inga matriser
Innehåller inga uppgifter