👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här
Varför har vi valt en gemensam och övergripande projektingång på vår förskola?
Tanken är att utifrån en gemensam projektingång skapa en röd tråd på Runskriftsgatan 6 och Bärbyvägen 24. Ett uppdrag som håller oss samman och en vetskap om att vi alla tillsammans arbetar mot samma övergripande mål. Ett arbete som alla pedagoger gör för att ge barnen kunskaper, förhållningsätt och engagemang i ett led att grundlägga förståelse för en hållbar nutid och framtid. Det är på förskolan vi lägger den viktiga grunden!
Vad kan Hållbar framtid bli i förskolans kontext?
Om vi tänker att de fyra dimensionerna socialt, kulturellt, ekologiskt och ekonomiskt inte går att särskilja utan de hänger samman och påverkas av varandra. Då behöver vi göra medvetna handlingar som hänger ihop med vår värdegrund (social) eller när vi tex utforskar vattnets kretslopp (ekologisk),när vi värnar om och sparar på naturens resurser (ekonomisk) eller i mötet med de hundra språken(kulturellt).
Hållbar utveckling (Text från Reggio institutet)
"Reggio Emilia institutet vill genom projektet Hållbar Framtid bidra till att förskolor och skolor blir platser som genomsyras av hoppfullhet, påhittighet och handlingskraft inom hållbarhetsfrågor, där barns och ungas hypoteser, undersökande och agerande ges stor plats. Arbetssättet ska präglas av lyssnade, utforskande och långsamhet samt drivas av vilja, mod och lust, för att understödja människors ansvarstagande och deras möjlighet att sprida framtidstro.”
Konkret kan det handla om allt från barnens utforskande av gråsuggornas liv under en sten till det lilla fröets växtkraft, eller om jorden som en planet i universum.
Genom projektet "Hållbar nutid och framtid" vill vi bidra till att förskolor blir platser där barn, pedagoger och familjer kan använda sin känslighet, sin nyfikenhet och sitt undersökande för att tillsammans genom hållbart tänkande på många olika sätt agera för en hållbar framtid.
Pre-projekt (uppstartsfas):
Pre-projekt är den period i början på terminen då vi lyssnar in vad som engagerar barnen i gruppen och vad de är nyfikna på. Vi fångar upp deras frågor och hypoteser. Utifrån det insamlade materialet väljs senare en projektfördjupning kring ett område eller flera.
Förslag på några frågeställningar att tänka och diskutera kring i uppstartsfasen:
- Vad engagerar barnen just nu?
-Hur utformar vi undervisningen så att vi utmanar barnen vidare och väcker deras nyfikenhet, intresse och förundran?
- Hur kan vi utforma undervisningen så att barnen stimuleras att skapa och argumentera för sina olika lösningar?
- Hur ska lärmiljöerna formas och vilket material ska användas för att främja projektet och barnens lärande (utomhus och inomhus)?
Stödfrågor till er processreflektion hittar ni nedan i "uppgifter" dessa reflekteras kring under ANALYS.