Skolbanken Logo
Skolbanken

Alla åldrar

Tre små grisar

Björktjära förskola, Bollnäs · Senast uppdaterad: 1 november 2022

Våra barn tycker om att höra sagor och de älskar upprepanden. Sagan om de tre små grisarna är dels en spännande berättelse men också en bra grund för språkinlärning, teknik, matematik, drama och värdegrund och vi har valt att arbeta med den i höst.

Nuläge

Vi har en barngrupp bestående av 14 barn i åldrarna 1-2 år. Många aktiviteter fungerar för alla tillsammans men för att maximera inlärningen och ge barnen större möjligheter att göra sina röster hörda så har vi valt att dela upp barnen i olika grupper några gånger 

Mål

 Vi har enbart positiva erfarenheter av att arbeta länge med en och samma saga. I höst har vi valt ”Tre små grisar” som vi kommer att arbeta med på olika sätt. Genom att varva flano, böcker, Ugglo och använda rekvisita hoppas vi kunna nå alla barn och ge dem en bra språklig grund och de kommer att ges möjlighet att återberätta sagan med sina egna ord eller tecken. Vi kommer att utveckla sagan så småningom genom att måla olika objekt, prova att bygga hus med hjälp av olika material, teknik och matematik blir ett naturligt inslag där. Kanske vi kan blåsa omkull våra byggen? Genomgående kommer vi ställa öppna frågor och arbeta med värdegrunden och ex. få barnen att fundera på hur man är en bra kompis. Hur skulle vargen gjort istället? 

 

Syfte

Alla barn behöver rikliga möjligheter att utveckla sitt språk, genom att arbeta en längre tid med samma grund så hjälper vi dem att befästa sina kunskaper och de ges möjlighet att använda sig av av dessa.

Genomförande

Vi berättar sagan på olika vis med hjälp av olika berättartekniker.

 

Vi arbetar med detta hela hösten eller längre.

Dokumentation under lärprocessen

Vi dokumenterar regelbundet med foto och film bl.a.

Ansvar

Alla ansvarar.

Uppföljning 

Vi följer upp arbetet kontinuerligt i Unikum.

Arbetet med sagan fortsätter så länge intresset finns hos barngruppen.

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback