Ämnen:
Matematik
·
Årskurs:
3
Skulltorps skola F-5, Partille · Senast uppdaterad: 17 augusti 2022
Under läsåret 2022-2023 arbetar vi med Favorit matematik 3A/B och Mera Favorit Matematik 3A/B.
Vi jobbar vidare med problemlösningens många delar. Vi arbetar och befäster matematiska begrepp, metoder och uttrycksformer. Du kommer även att ges många tillfällen att resonera matematik i grupp och tillsammans med dina kamrater.
Höstterminen kommer vi att arbeta i boken Favorit matematik 3A eller Mera Favorit matematik 3A.
Vårterminen kommer vi att arbeta i boken Favorit matematik 3B eller Mera Favorit matematik 3B.
Problemlösning och räknehändelser. Skriftlig och muntlig redovisning av olika strategier.
Talområdet 0-1000, ental, tiotal och hundratal, <, >, =
Addition och subtraktion 0-1000 med uppställning och växling.
Multiplikation upp till 10 ∙ 10
Division: dela lika, dela med 3, 4, 5 och 10
Förstoring och förminskning
Symmetri
Kommutativa lagen t.ex. 3 ∙ 6 = 6 ∙ 3
Klockan, både analog och digital
Formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda strategier och metoder.
Använda och analysera matematiska begrepp och samband mellan begrepp.
Välja och använda lämpliga matematiska metoder för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter.
Föra och följa matematiska resonemang.
Använda matematikens uttrycksformer för att samtala om, argumentera och redogöra för frågeställningar, beräkningar och slutsatser.
Arbeta laborativt.
Diskutera och resonera matematik.
Färdighetsträna i boken och i olika appar och webbsidor t.ex. Bingel, Nomp och Skolplus.
Befästa och resonera runt begrepp.
Möta och lösa problemuppgifter enskilt, i lärpar och i grupp.
Du kommer få visa hur väl du förstått ett område genom att föra mattesamtal med andra och skriftliga prov. Under vårterminen 2023 kommer även du få visa dina matematiska kunskaper genom ett Nationellt prov.
Kriterier (5)
Eleven visar grundläggande kunskaper om matematiska begrepp och använder dem med tillfredsställande säkerhet. Eleven ger även exempel på hur några begrepp relaterar till varandra. Eleven visar grundläggande kunskaper om naturliga tal och beskriver tals inbördes relation samt delar upp tal. Eleven visar grundläggande kunskaper om tal i bråkform och delar upp helheter i delar samt jämför och namnger delarna som enkla bråk. Eleven använder och beskriver geometriska mönster och mönster i talföljder. Dessutom använder eleven grundläggande geometriska begrepp och vanliga lägesord för att beskriva geometriska objekts egenskaper, läge och inbördes relationer. Eleven använder och ger exempel på enkla proportionella samband.
Eleven väljer och använder i huvudsak fungerande matematiska metoder för att göra enkla beräkningar med naturliga tal och lösa enkla rutinuppgifter med tillfredsställande säkerhet. Eleven använder huvudräkning för att genomföra beräkningar med de fyra räknesätten. Vid addition och subtraktion väljer och använder eleven skriftliga räknemetoder med tillfredsställande säkerhet. Eleven hanterar enkla matematiska likheter och använder då likhetstecknet på ett fungerande sätt. Eleven avbildar och, utifrån instruktioner, konstruerar enkla geometriska objekt. Eleven gör enkla mätningar, jämförelser och uppskattningar av längder, massor, volymer och tider och använder vanliga måttenheter. Vid olika undersökningar avläser och skapar eleven enkla tabeller och diagram för att sortera och redovisa resultat.
Eleven löser enkla problem genom att välja och använda någon strategi med viss anpassning till problemets karaktär. Eleven beskriver tillvägagångssätt och ger enkla omdömen om resultatens rimlighet.
Eleven för och följer matematiska resonemang genom att ställa och besvara frågor som i huvudsak hör till ämnet.
Eleven beskriver och samtalar om tillvägagångssätt på ett i huvudsak fungerande sätt och använder då konkret material, bilder, symboler och andra matematiska uttrycksformer.
Innehåller inga matriser
Innehåller inga uppgifter