Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

1

Svenska årskurs 1

Schubergstorpsskolan, Falkenberg · Senast uppdaterad: 10 november 2022

Genom undervisning i ämnet svenska under årskurs 1 får eleverna förutsättning att utveckla förmågorna tala, lyssna, läsa och skriva. Eleverna får därmed utveckla sitt tal- och skriftspråk samt sin språkliga tilltro att uttrycka sig i olika sammanhang.

Syfte - förmågor och kunskaper som ska utvecklas

 

Du ska få utveckla förmågor att:  

  • Formulera och kommunicera i tal.

  • Lyssna samt återberätta.

  • Läsa

  • Skriva

 

Bedömning - vad och hur

  • Du visar att du kan forma bokstäver, skriva ord och kortare texter enligt skriftspråkets norm. 

  • Du visar även att du kan bokstävernas ljud samt sätta samman bokstavsljuden till ord när du läser.

  • Du visar att du kan samtala, återberätta och lyssna i olika situationer.


Vi kommer att bedöma ovanstående kontinuerligt med hjälp av diagnoser utifrån läromedlet, muntlig observation och Skolverkets bedömningsstöd.

 

Undervisning och arbetsformer

Läsa och skriva
Du kommer att arbeta med alfabetets bokstäver, lära dig hur de låter, träna sammanljudning och läsa enkla texter och böcker med flyt och förståelse. Du lär dig att forma bokstäver samt skriva en kortare text där du använder versaler och gemener. Du ska också få lära dig texters struktur som att börja en mening med stor bokstav och avsluta med punkt.  

Tala, lyssna och samtala
Du ska få samtala och berätta om vardagliga händelser för att träna på att hålla en röd tråd i berättandet. Utöver ges du förutsättning att genomföra muntlig presentation i helklass såväl som i mindre grupper. Du ska få träna på att lyssna på andra och återberätta det centrala innehållet i samtal, vid högläsning samt i undervisningens genomgångar.  

Berättande texter och sakprosatexter
Du ska få lyssna och läsa olika texter exempelvis bilderböcker, kapitelböcker, sagor och myter samt rim, ramsor och sånger. Du ska få lyssna på och läsa böcker av några kända barnboksförfattare och illustratörer.

Språkbruk
Du kommer får möjlighet att lära dig skillnader mellan tal-och skriftspråk. 


Arbetsformer 
Du kommer att få:

-Arbeta med bokstavsljud.

-Forma bokstäver för hand och på iPad.

-Delta i bokstavslekar.

-Arbeta med olika digitala läromedel i form av att lyssna, skapa och laborera med bokstävers form, ljud och namn. 

-Lästräna själv och med andra.

-Spela spel.

-Dramatisera

-Berätta samt skapa händelseböcker och/eller berättelser.

 

 

 


Läroplanskopplingar

kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt,

förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift, urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer,

förmåga att anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

förmåga att läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

Gemensam och enskild läsning. Sambandet mellan ljud och bokstav. Strategier för att avkoda, förstå och tolka ord, begrepp och texter.

Att återge delar av innehållet i olika texter samt resonera om budskap i texterna och jämföra med egna erfarenheter.

Gemensamt och enskilt skrivande. Strategier för att skriva ord, meningar och olika typer av texter med anpassning till deras uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord och bild samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Handstil och att skriva med digitala verktyg.

Språkliga strukturer och normer. Grundläggande skrivregler, med gemener och versaler, de vanligaste skiljetecknen samt stavning av vanligt förekommande ord i elevnära texter.

Alfabetet och alfabetisk ordning.

Strukturerade samtal. Att berätta om vardagliga händelser samt att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Att lyssna, ställa frågor och ge kommentarer.

Att lyssna aktivt och återberätta viktiga delar av ett innehåll.

Skönlitteratur för barn från olika tider och skilda delar av världen. Sånger, muntligt berättande, bilderböcker, kapitelböcker, lyrik, dramatik, sagor och myter. Texter som belyser människors upplevelser och erfarenheter.

Några skönlitterärt betydelsefulla barnboksförfattare och illustratörer.

Skillnader mellan tal- och skriftspråk.

Eleven läser meningar i enkla, bekanta och elevnära texter genom att använda ljudningsstrategi och helordsläsning på ett delvis fungerande sätt. Eleven återger och kommenterar någon del av innehållet och visar begynnande läsförståelse. Med stöd av bilder eller frågor uppmärksammar eleven när det uppstår problem med läsningen av ord eller med förståelse av sammanhanget och prövar då att läsa om och korrigera sig själv. I samtal om texter som eleven lyssnat till för eleven enkla resonemang om texternas tydligt framträdande innehåll och jämför detta med egna erfarenheter.

Eleven samtalar om elevnära frågor och ämnen och ställer frågor, ger kommentarer och framför egna åsikter. När eleven berättar om vardagliga händelser beskriver eleven dem så att innehållet tydligt framgår. Dessutom ger och tar eleven enkla muntliga instruktioner.

Eleven skriver enkla texter med läslig handstil och med digitala verktyg. I texterna använder eleven stor bokstav, punkt och frågetecken samt kan stava ord som eleven själv ofta använder och som är vanligt förekommande i elevnära texter. De berättande texter eleven skriver har tydlig inledning, handling och avslutning.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback