Skolbanken Logo
Skolbanken

Åldrar:

1 - 4

Alla är olika men lika värda

Skärhamns förskola, Tjörn · Senast uppdaterad: 12 september 2022

Vi är alla olika och lika mycket värda. Vad eller vem vi är spelar ingen roll. Alla barn ska erbjudas en likvärdig utbildning som aktivt och medvetet främjar lika rätt och möjligheter oavsett könstillhörighet.

Vad?

Normkritisk pedagogik innebär att vi ska skapa möjligheter för barnen att vara som dom vill, att flera olika sätt att vara och leva ska bli möjliga för dem själva och dem de möter. Vi vill att häva begränsningarna som finns eller uppstår.

Normmedvetenhet handlar om att bli medveten om när normer exkluderar och stänger ute vissa grupper av barn och att hitta strategier för att motverka det.

Det är okej att följa normen men det måste vara lika okej att inte göra det. Problemet ligger inte i normen utan det är värderingen av den som kan få allvarliga konsekvenser. 

 

Hur?

Vid genomförande av aktiviteter, planering av miljö och material och i samtal om förhållningssätt arbetar vi systematiskt med normmedvetenhet. Alla ska ges samma möjlighet att prova och utveckla förmågor och intressen.

Vi arbetar kontinuerligt med olika - lika. Att vara olika är bra. Se varandras styrkor.

Att kontinuerligt se över vår lärmiljö. Vad sitter på väggarna? Vilka böcker finns? Vad har vi för lekmaterial? Hur är tillgängligheten för barnen i lärmiljön? Finns det en mångfald av förebilder när det gäller kön, ålder, etnicitet, hudfärg, funktionalitet, kärlek, familjebilder, religion?

Genom att reflektera över och diskutera om vilka ord och uttryck vi använder. Kartläggning, dokumentation, utvärdera och analysera för att upprätthålla och utveckla vårt arbets- och förhållningssätt.

Genom vägledning möjliggöra så att pojkar och flickor kan pröva olika miljöer och material breddas och varieras, framförallt i den fria leken. Att ha återkommande samtal i hur vi vägleder - medvetenhet.

Under höstterminen kommer vi lägga stort fokus på detta. 

 

Varför?

För att ge alla barn utrymme att prova och utveckla sin förmåga och sina intressen. Att barnen ska utvecklas till jämställda samhällsmedborgare. För att förskolan skall motverka traditionella könsmönster.


Läroplanskopplingar

förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra,

förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till olika etiska dilemman och livsfrågor i vardagen,

barnen får sina behov respekterade och tillgodosedda och får uppleva sitt eget värde,

uppmärksamma barnen på att människor kan ha olika värderingar som styr deras uppfattningar och handlingar och samtidigt förankra de grundläggandena värdena, och

sin identitet och känna trygghet i den samt medvetenhet om rätten till sin kroppsliga och personliga integritet,

respektera varje barns rätt att uttrycka sina åsikter med olika uttrycksformer samt säkerställa att barnens uppfattningar och åsikter tas tillvara och kommer till uttryck i utbildningen,

säkerställa att alla barn får lika stort inflytande över och utrymme i utbildningen oavsett könstillhörighet, och

medvetet och aktivt arbeta med jämställdhet,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback