Ämnen:
Svenska
·
Årskurs:
8 - 9
Uppgårdskolan, Ekerö · Senast uppdaterad: 17 oktober 2022
Vi kommer under några veckor att läsa boken Flyga högt av Katarina von Bredow. Vi kommer diskutera och arbeta med det som händer i boken. Ni kommer även ges möjlighet att bekanta er mer med vem författaren är.
Vi kommer nu under några veckor (från v.42) att läsa boken Flyga högt av Katarina von Bredow. Varje vecka är det läsläxa, viss läsning kan ske under lektionstid, men det du inte hinner läsa på plats förväntas du läsa hemma. Viktigt att du försöker följa takten så du har lättare att delta i diskussionerna om handlingen och karaktärerna. Allt material du behöver finns i Teams-kursmaterial-svenska.
När arbetsområdet är slut ska eleverna ha utvecklat sådana kunskaper och förmågor att de:
Ditt deltagande i samtal och diskussioner.
Inlämning av loggboken,
Inlämning av inspelningen där samtal kring hur boken påverkats av samhället förs.
Syfte (2)
förmåga att läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,
förmåga att söka information från olika källor och värdera dessa, och
Centralt innehåll (12)
Gemensam och enskild läsning. Strategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syfte, avsändare och sammanhang. Att urskilja innehåll som kan vara direkt uttalat eller indirekt uttryckt i texten.
Sammanfattning av texter.
Analys av texter med koppling till upphovsperson, tid och andra texter samt utifrån egna erfarenheter, olika livsfrågor och omvärldsfrågor.
Olika former av samtal. Att delta aktivt, uttrycka känslor, tankar och kunskaper, lyssna, ställa frågor och föra resonemang, samt formulera och bemöta argument.
Att leda ett samtal och sammanfatta huvuddragen i vad som sagts.
Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte, mottagare och sammanhang. Talmanus samt analoga och digitala verktyg för att planera och genomföra muntliga presentationer.
Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Epik, lyrik och dramatik. Texter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.
Ord och begrepp för att på ett varierat sätt uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.
Skillnader i språkanvändning beroende på syfte, mottagare och sammanhang. Språkets betydelse för att utöva inflytande.
Informationssökning på bibliotek och på internet, i böcker och massmedier samt genom intervjuer.
Hur man refererar, citerar och gör källhänvisningar, även referenser till digitala medier.
Hur man sovrar i en stor informationsmängd och prövar källors tillförlitlighet med ett källkritiskt förhållningssätt.
Kriterier (2)
Eleven samtalar om och diskuterar varierande ämnen på ett sätt som utvecklar samtalen och diskussionerna relativt väl. Eleven framför åsikter med relativt väl underbyggda argument. Dessutom förbereder och genomför eleven muntliga framställningar med fungerande struktur och innehåll och relativt god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Eleven läser skönlitteratur och sakprosatexter med gott flyt och visar god läsförståelse. Dessutom sammanfattar eleven olika texter med god säkerhet. Eleven för utvecklade resonemang om innehållet i olika texter. Eleven visar också goda kunskaper om skönlitteratur och de sammanhang som olika verk har tillkommit i.
Innehåller inga matriser
Innehåller inga uppgifter