Ämnen:
Svenska, Svenska som andraspråk
·
Årskurs:
8
Tanumskolan 7-9, Tanum · Senast uppdaterad: 12 januari 2024
Under läsåret ska ni arbeta kring olika litterära epoker. Ni ska få kunskap om vad som var typiskt för epokerna och vilka kända verk skrevs under respektive tid.
När du läser texter från olika epoker och får kunskaper i litteraturhistoria ger det inte bara allmänbildning utan också insikt i hur samhällstrender och utveckling kan förändra sätt att tänka och resonera. Du upptäcker förhoppningsvis också att det kanske finns vissa teman som kommer upp i texter från alla tider så som; kärlek, vänskap, rädslor och "meningen med livet".
Under läsåret jobbar vi med flera litterära epoker, med olika sätt att ta till sig information/studietekniker.
Arbetet sker genom att ni:
*Har gemensamma genomgångar
*Läser läroböcker
*Inläsningstjänst "Svenska för dig - Litteraturhistoria"
*Hittar nyckelord
*Gör tankekartor
*Söker info via Google
*Ser på film; "Svenska förklarad", "Hej litteraturen!"
*Redogöra för vad som är typiskt för specifik epok, både vad gäller i samhället och litteraturen. Provet är koncentrerat till epokerna upplysningen & romantiken.
Syfte (1)
förmåga att läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,
Centralt innehåll (11)
Gemensam och enskild läsning. Strategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syfte, avsändare och sammanhang. Att urskilja innehåll som kan vara direkt uttalat eller indirekt uttryckt i texten.
Sammanfattning av texter.
Analys av texter med koppling till upphovsperson, tid och andra texter samt utifrån egna erfarenheter, olika livsfrågor och omvärldsfrågor.
Olika former av samtal. Att delta aktivt, uttrycka känslor, tankar och kunskaper, lyssna, ställa frågor och föra resonemang, samt formulera och bemöta argument.
Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Epik, lyrik och dramatik. Texter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.
Språkliga drag, uppbyggnad och berättarperspektiv i berättande och poetiska texter. Bildspråk, gestaltningar, parallellhandling, tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.
Några skönlitterära genrer och hur de stilistiskt och innehållsligt skiljer sig ifrån varandra.
Några skönlitterärt betydelsefulla författare och deras verk samt de historiska och kulturella sammanhang som verken har tillkommit i.
Texter i digitala miljöer samt andra texter som kombinerar ord, bild och ljud. Språkliga och dramaturgiska komponenter samt hur uttrycken kan samspela med varandra, till exempel i filmiskt berättande, teaterföreställningar och webbtexter.
Språkliga strategier för att minnas och lära genom att identifiera nyckelord och föra anteckningar.
Informationssökning på bibliotek och på internet, i böcker och massmedier samt genom intervjuer.
Innehåller inga uppgifter