Skolbanken Logo
Skolbanken

Ped.planering för undervisning, språk, social utveckling & lek, HT 22, v.35-36, Flugan

Torallastigens fsk/Bosgårdens ped. enhet, Mölndals Stad · Senast uppdaterad: 27 september 2022

Under lärområden språk, social utveckling och lek kommer vi att arbeta med att skapa en vi-känsla i gruppen genom trygghet och självständighet där leken är betydelsefull för barns utveckling, lärande och välbefinnande.

VARFÖR?

”Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Den ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn” (Skolverket, 2018). 

Vi vill skapa en vi-känsla i gruppen genom trygghet och självständighet såväl i gruppen som hos de enskilda barnet, där vi lär känna varandra till namn och personlighet. Alla ska få möjlighet att känna sig trygga och som en del av gruppen både med varandra och mellan barn och pedagogerna. 

 

Undervisning

VAD?

Vi kommer att fokusera på att lära känna varandra, miljön, leken och det sociala samspelet i barngruppen under inskolningsperioden. Vi kommer att arbeta för att skapa nya relationer och förstärka deras gemenskap i gruppen. Vi kommer också att arbeta med att barnen ska ha inflytande i verksamheten och känna sig delaktiga i gruppen.


Vi vill utveckla barnens förståelse för lekens betydelse i ett lustfyllt socialt samspel, därför kommer vi att fokusera på leken som ett mål och inte ett medel, dvs. med ett riktat fokus mot det sociala samspelet i leken. Vi vill också ge barnen verktyg till att öka förståelse för olika lek kulturer, samspel, samarbeta och dela med sig.  

Tillsammans med barngruppen strävar vi mot att skapa en trygg och lekfull barngrupp med ett lustfyllt socialt samspel. Vi tränar på självständighet men även på att hjälpa varandra. Det som inte jag kan själv kan vi tillsammans i en grupp. Genom namnsånger och olika lekar lär vi känna varandra och våra egna förmågor. Vi skapar grupp-och samarbetslekar där vi uppmärksammar och uppmuntrar såväl gruppen som det enskilda barnet. Vi kombinerar barnens fria lek med mer planerade lärande lek. I olika varierande lekar kommer barnen få möjlighet att prova nya lekar och olika lek konstellationer i ett lekfullt samspel. Barnen ges tid, rum och ro att utforska miljön och varierande lekar, experimentera och uppleva i och genom leken.

Metod

HUR?

I utbildningen kommer vi bekanta oss med ute- och innemiljön genom att skapa samma rutiner för dagen. Tillsammans övar vi på vardagsrutiner, matsituationer, påklädning, hygien och vila. 

I undervisningen kommer vi att arbeta med:

  • Namnsånger och namnramsor där vi tar hjälp av tecken som stöd och det digitala språket.
  • Vi leker namnlekar för att på ett lekfullt sätt lära varandras namn exempelvis ”barnet i filten”.
  • Tillsammans leker vi olika samarbetslekar tex, kims lek och kurragömma.
  • Läser och arbetar med kompis böckerna, som är skrivna utifrån barnkonventionen. Böckerna fokuserar på ämnen som tex. ”dela med sig”, ”stopp”, ”vänta på din tur”. Kopplat till böckerna som vi läser analogt och digitalt samtalar och reflekterar vi över vad samtycke innebär exempelvis pratar vi om vad kompisen visar med kroppsspråket och hur vet vi att någon vill och vad gör vi om vi är osäkra?
  • Under denna period kommer vi att skapa olika överraskningsmoment när vi börjar introducera läsårets temasaga och karaktärer genom att böcker och sånger plötsligt försvinner från undervisningen, vem kan det vara som har tagit dem?

För vem? Hur ska det dokumenteras? Vad, vem, hur, varför.

  • Vi kommer ta foto, filma och anteckna det som händer i undervisningssituationer och under utbildningen.
  • Vi pedagoger använder dokumentationen som beprövad erfarenhet och underlag för analys och utvärdering inom området.
  • Vi dokumenterar barnens tankar, kommentarer och resonemang. Tillsammans med barnen tittar vi på dokumentationen och reflekterar kring det.
  • Vi lägger ut det vi gjort på unikum för att få vårdnadshavarna delaktiga i det vi gör, samt ge de möjligheten att diskutera hemma tillsammans med sina barn.

Läroplanskopplingar

sin identitet och känna trygghet i den samt medvetenhet om rätten till sin kroppsliga och personliga integritet,

nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,

självständighet och tillit till sin egen förmåga,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback