Skolbanken Logo
Skolbanken

Min familj

Kobjers förskola, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 18 oktober 2023

Syftet med detta projekt är att ge barnen mer förståelse för och belysa att familjer ser ut på olika sätt. Att skapa en öppenhet för olika familjeförhållanden. Vad är ett hem? vad är en familj? Alla är lika mycket värda oavsett vart eller hur vi bor, hur vi ser ut och vem vi bor med.

Varför har vi valt detta innehåll?

Vi har sett att barnen har ett intresse av att prata om sina familjer, så genom att prata om ”våra familjer” ser vi det som ett bra sätt att ta tillvara barnens intresse och synliggöra att alla familjer ser olika ut.

 

Metod

Vi kommer introducera temat "min familj" genom att fråga barnen vad en familj är. Därefter kommer vi att använda oss av olika böcker som vi läser och samtalar kring med barnen. Vi uppmärksammar barnens olika språk samt samtalar kring vilka länder barnen och deras familj kommer ifrån. Genom olika material och metoder kommer barnen att få visa sina familjer, exempel på det kan vara att barnen får skapa sina familjer med hjälp av olika material t.ex. rita och dramatisera sina familjer.

 

 

Mål

Målet med projektet är att belysa att familjer ser ut på olika sätt. Att skapa en öppenhet för olika familjeförhållanden. 

För vem och hur ska det dokumenteras?

Alla barn deltar efter förmåga och intresse.
Vi dokumenterar barnens tankar och kommentarer.
Dokumentationen är till för både barnen, deras familjer och oss pedagoger.

Bilder och anteckningar från barnen  dokumenteras på unikum och/eller här på förskolan, för att bjuda in till spontana samtal och reflektioner.

Dokumentationen är ett bra underlag för barnens och pedagogernas egna reflektioner kring projektet.

Utvärdering/Uppföljning

En utvärdering och reflektion av det arbete som genomförts kommer göras mellan barn och pedagoger. Hur gick det? Vad var lätt, svårt? Hur går vi vidare? Hur kan vi utveckla det? Är det något särskilt vi bör arbeta mer med? Uppnådes målen som sattes?


Läroplanskopplingar

öppenhet, respekt, solidaritet och ansvarstagande,

respekt och förståelse för alla människors lika värde och de mänskliga rättigheterna, och

barnen får sina behov respekterade och tillgodosedda och får uppleva sitt eget värde,

tillämpa ett demokratiskt arbetssätt där barnen aktivt deltar,

sin identitet och känna trygghet i den samt medvetenhet om rätten till sin kroppsliga och personliga integritet,

sin kulturella identitet samt kunskap om och intresse för olika kulturer och förståelse för värdet av att leva i ett samhälle präglat av mångfald samt intresse för det lokala kulturlivet,

förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld,

ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften,

intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback