Skolbanken Logo
Skolbanken

Åldrar:

2 - 4

Vem är jag?

Skebo förskola, Norrtälje · Senast uppdaterad: 24 april 2023

Det här läsåret kommer vi arbeta med projekt "hållbara relationer" med utgångspunkt i den generativa frågan; vem är jag?

1a: SYFTE - GENERATIV FRÅGA

Generativ fråga: Vem är jag?

Syfte: Syftet är att ge barnen verktyg och möjligheter att utveckla sitt egna jag i relation till andra och sin omvärld även ur ett större perspektiv. Syftet är även att ge barnen rikliga tillfällen till språklig stimulans och utveckling genom samspel med varandra samt genom utvald litteratur.  

1b: Mål ur Lpfö 18


Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla

  • självständighet och tillit till sin egen förmåga,
  • respektera och förståelse för alla människors lika värde
  • förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld.
  • Förmåga att utforska, beskriva med olika uttrycksformer, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap och teknik.
  • Förutsättningar att utveckla öppenhet, respekt, solidaritet och ansvarstagande.
  • intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och hur de används för att förmedla budskap.

1c: BARNENS FÖRFÖRSTÅELSE

Barnens intressen, initiativ och behov:
Då vi har åldersblandad barngrupp ligger vi på olika nivåer, dock ger detta möjligheter för barnen att lära av varandra, samarbeta samt få en förståelse för hur egna handlingar påverkar andra. Vid observationer av barngruppen har vi sett ett stort intresse för hemlek med dockor, leka tillsammans i många olika konstellationer samt lyssna på sagor/böcker i olika former. Revidering mars; Nu under vinterhalvåret har vi sett ett stort intresse för fantasilek och utklädning.

Barngruppen är i nuläget ny och många vill gärna ha hjälp vid rutinsituationer så som påklädning och mat. Pedagogerna uppmuntrar till att hjälpa varandra och självständighet. De behov vi har sett och vill arbeta för är mycket rörelse, lek och samspel samt förmåga att kunna läsa av varandra och sätta ord på vad man vill och känner. Revidering mars, vi ser samma behov hos de flesta.

Barnen tar initiativ till kontakt och samspel med andra barn och pedagoger på många olika sätt.
Barnen och pedagoger uppmärksammar händelser och benämner det som sker. 
Pedagogerna benämner ledord; samarbeta, tillsammans, kompis, stopp och hjälpa. Revidering mars; vi ser samma behov.

 

1d: BARNENS FÖRSTÅELSE

Förståelse: 

  • -att förstå att jag är värdefull och viktig 
  • -en förståelse för andras känslor ( empati)
  • - en förståelse för att min åsikter och tankar är betydelsefulla
  • - att förstå att människor tycker olika  och vill olika (lyssna på varandra)
  • - en förståelse för språkets olika uttrycksformer ( bildstöd,teckenspråk,tal)
  • - en förståelse för att värna om vår natur


1e: BARNENS FÖRMÅGOR

Förmågor:
- att lyssna på varandra
- att respektera varandras olika åsikter och viljor-att kunna säga/visa stopp

- att vilja hjälpa andra
-att använda sig av sitt språk 

 

 

 

1f: BARNENS BEGREPP

Begrepp:

-Kompis
- Hjälpa
- Tillsammans
- Stopp

- demokrati

-hänsyn

-reflektion

- återvinning

 

1g: ARBETSLAGETS FÖRHÅLLNINGSSÄTT

Arbetslagets förhållningssätt: Vi ska vara närvarande, stöttande och utmanande pedagoger genom att ställa öppna frågor som kan leda till diskussioner och att barnen använder sig av deras metakognitiva tankeprocesser. Arbetslaget ska stimulera barnens samspel samt hjälpa och stödja dem att bearbeta konflikter, reda ut missförstånd, kompromissa och respektera varandra (Lpfö 18) 

Vetenskaplig grund: Sociokulturell, Proximala utvecklingszonen ( Vygotskij) - det är i mötet med andra vi lär och utvecklas.

2. UTVÄRDERING

2a: KRITERIER

Denna process fortskrider under läsåret och handlar om hur individens enskilda utveckling sker, både som språkligt och kognitivt.

2b: UTVÄRDERINGSSÄTT

Utvärderingssätt:
Under terminsstart observerar vi barngruppen som sedan reflekteras över och utvärderas kontinuerligt vid arbetslagens reflektionstillfällen och vid projektdelens avslut görs en utvärdering. 
Kvalitetsdagar, Arbetslagsreflektioner och dokumentation.

3. AKTIVITETSPLAN

3a: AKTIVITET

Startaktivitet: Med hjälp av figurer tillhörande boken "Teslas mamma vill inte" och boken kommer vi dramatisera sagan och utgå från barnens tankar och intresse spinna vidare.

 

Aktiviteter:

-under läsåret arbetar vi med vårt projekt; "hållbara relationer" genom olika material som litteratur, drama, sånger och planerade aktiviteter.

-Samtal om demokrati och samarbete med hjälp av vardagliga situationer eller bilder där vi och barnen tillsammans hittar lösningar.

- Utifrån material och litteratur som URs serie "Djuren på Djuris" kommer vi kunna lyfta hur man är kompisar och olika dilemman. Vi kommer även arbeta med böcker från "Olika förlag" och startar upp med boken "Teslas mamma vill inte".

- Vi har språksamlingar varje dag med litteratur, sång och ramsor samt att varje barn ges utrymme för att framföra sin åsikt.

- Med hjälp av drama och sagor utmanar vi barnens tankar kring projektet på ett lekfullt och fantasifullt sätt. 

- Introducera samarbetslekar  både i stor grupp och liten.

- Vi använder oss av materialet "Före Bornholmsmodellen" som stimulerar barns språkliga medvetenhet i våra dagliga samlingar.

- Varje måndag kommer vi ha reflektion tillsammans med barnen om någon händelse som var aktuell föregående vecka med hjälp av bilder och/eller filmer från undervisningen.

- Skapa självporträtt.

- arbeta med att lära känna igen sitt namn, hur det ser ut och hur det låter.

- ta in andra språk och kulturer i undervisningen genom ex litteratur från andra delar av världen samt se och reflektera tillsammans kring serien "Det här är jag" från Ur play.

- Involvera och få vårdnadshavarna delaktiga i projektet genom våra digitala plattformar samt en workshop på förskolan under hösten.

- Vi samlar och sorterar skräp, går i vår närmiljö och plockar skräp för att sedan återvinna. Kan vi bygga något nytt av något gammalt?

-  Vi planterar kärnor och frön för att följa växprocessen.

- Vi gör naturvetenskapliga experiment.

3b: FORMATIV UPPFÖLJNING (= uppföljning som syftar till att utveckla arbetet vidare)

Formativ uppföljning:
Observationer för att se vad som behöver utvecklas genom foto, skrivna dokumentationer som lärloggar och även reflektioner i arbetslaget.

3c: LÄRMILJÖ

Lärmiljö:

Vi vill ge barnen en trygg och lugn miljö där de i sin egen takt kan utveckla deras förståelse för hur man är mot varandra. Pedagogerna är närvarande och lyssnar på barnen. Vi har efter observationer av barnens intressen under Augusti nu köpt in material till och inrett en "hemvrå" för att uppmuntra och utveckla samspelet och språkligheten barnen sinsemellan. Materialet vi använder ska finnas tillgängligt för barnen hela tiden för dem att utforska även på egen hand. Vi försöker arbeta med rum i rummen för att skapa ett lugn och ge barnen fler alternativ till lärande. Vi arbetar ofta i mindre grupper för att skapa trygghet hos det enskilda barnet och gruppen vilket vi hoppas ger bättre lärsituationer.


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Matris för uppföljning av måluppfyllelse
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback