Skolbanken Logo
Skolbanken

Nisse mysteriet

Brunnsberga förskola, Helsingborg · Senast uppdaterad: 16 januari 2023

Efter ett besök i Ramlösaparken upptäckte barnen att Nissedörren var borta, var har hen tagit vägen?

Innehåll

Vad har barnen visat intresse för (

-Vem är Nisse, var bor hen? vart har hen flyttat? är hen ett djur eller en människa? 

-Var de bor i förhållande till varandra. Vem bor nära respektive längre bort ifrån förskolan,  Vad heter familjemedlemmarna samt mor och far föräldrar.

-Rörelselek som dans , balansgång, hinderbanor.

 

 

Vad och hur ska vi göra ( efter barnens tankar och hypoteser) :

-Vem är nisse ? Barnen får rita och berätta vem de tror att Nisse är

- Skapa nisse tillsammans utifrån barnens teckningar/ beskrivningar

-  Vem bor nära eller lång ifrån förskolan, barnen får visa sina hem för Nisse

- Fota sitt hus/ avstånd,

- Samarbete med vårdnadshavarna, barnen får tillsammans med vårdnadshavarna rita sina hus hemma och ta med till förskolan

- vårdnadshavarna får fota en plats inne i sitt hus och skicka till förskolan- se om barnen känner igen sig, låta barnen berätta om sitt hem genom att spela in, skapa QR kod

-Träna på att samtala i grupp  och återberätta, lyssna på varandra (hålla i samlingen)

-Digitalisering Bluebooth: avstånd , vart de bor i förhållande till skolan.

- Barnen får skapa sina hus av mjölkkartonger som blir en del av höstens dokumentation som barnen får lov att ta hem på kartongen sitter QR kod där barnen beskriver sina hem samt matematiska begrepp som nära och långt borta och om huset enligt dem är lågt eller högt.

 

Hur ska vi göra:

-Vara inlyssnande på barnens hypoteser om Nisse, ställa öppna frågor

- Arbeta med de 100 språken för kunskap och intresse visas och kommer till uttryck genom olika medier.

-Läsa kompisböckerna och samtala och reflektera .

-Gemensamma regler på avdelningen. Leka lekar tillsammans. kims lek/ turtagning.

 

Varför:

Mål för gruppen : Vi vill ge barnen en känsla av att de är kompetenta och känna att de kan utföra saker efter deras egna förmåga.

Planera läroplansmål först: vad behöver gruppen/barnen 

-Självständighet och tillit till sin egen förmåga.

-Förmåga att fungera enskilt och i grupp, samarbeta och hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt ta ansvar för gemensamma regler:

Begrepp: avstånd , nära, långt borta, högt, lågt, tjockt, smalt, hur många

Hur gjorde vi:

Barnen undrar var Nisse tagit vägen.

-Har han flyttat? 

-Vart då?

Det blev ett letande i skogen, de hittade ett meddelande på ett träd " Haha Månen ni kan inte hitta mig". Barnens nyfikenhet tog fart.

 

De har även varit nyfikna och tyckt att hinderbanor varit roligt. De började bygga en hinderbana tillsammans på gården, vi tog en cykeltur till hinderbanan på Fredriksdal, jobbigt men roligt många utmaningar där barnen fick utmana sig själv och sina kroppar. De bygger därefter en ny bana tillsammans på gården där många tankar kom fram om hur den skulle se ut och hur svåra utmaningar det skulle vara.

 

Under en helg hade Nisse kommit på besök och gjort en hinderbana inne på avdelningen som avslutades med ett brev och ett uppdrag till barnen. Rita vem jag är och hur ni tror jag ser ut. Barnen fick rita och deras tankar var många,  några tror hen är ett djur andra troll eller en människa. Barnen hade även tankar om utseendet, hur många armar, ben, ögon osv. har hen. Även tankar på om hen har några särskilda krafter.

När vi inte hittade dörren i Ramlösa parken hade några barn tankar om att Nisse hade flyttat till lille skog. Vi var ju tvungna att kolla upp detta! Har han flyttat till lille skog?  Tyvärr hittade vi inget spår från Nisse eller någon dörr i lille skog. Kanske var han i Ramlösa skogen ändå, han kanske hade gömt sig ? 

Några barn berättade att Nisse har varit hemma hos dem och busat och lämnat lappar.

Barn- Då vet han vart du bor!

Vi ser även ett intresse om vad respektive vårdnadshavare heter och mormor och morfar, även var barnen bor i förhållande till varandra.

Genom att ta tillvara barnens nyfikenhet på sitt och andras boende beslutade vi tillsammans att gå eller cykla till alla så de fick visa var de bor och dokumentera sitt hus och sin dörr. Föräldrarna bjöds in med att fotografera någon miljö som de tyckte var speciell för  barnet. Bilden skickades sen till förskolan och användes som ett fönster i huset som barnen skapat av en mjölkkartong. Med fotot av sitt hus som de tog när vi var på besök hemma hos dem har det fått välja färg till huset. Fotot med dem framför deras ytterdörr blev en bra dörr på kartong huset.

 

Med sin foto och sin ritade bild  av sitt hus fick barnen berätta om sitt hus, sin familj, hur huset ser ut, hur de tar sig till och från förskolan. Med detta som underlag skapade vi en Qr kod. Det var spännande men också lite genant att höra sig själv och sin berättelse och de andra skulle gissa vem som pratade. Qr koden satte barnen sedan  fast på sitt hus.

Barnen har varit stolta över att kunna visa sitt hem och hur det ser ut. De har också upptäckt hur långt bort eller nära de har till förskolan. 

-Vem bor du nära?

-Hur tar du dig till förskolan? Frågor som barnen ställt till varandra och varit nyfikna på.

För att förtydliga begrepp som långt bort och nära hade Nisse lämnat kikare till oss. Spännande att det kan bli olika i förhållande till vilket håll man har kikaren på.

Med fotot av barnens hus gjorde vi en karta på golvet där de fick sätta sitt hus på de avståndet de har till förskolan och till varandra. Detta blev en plats för samtal mellan barnen där de pratade om hur de bor i förhållande till varandra och till förskolan, de diskuterade också hur de transporterade sig till förskolan. 

Vid ett nytt besök i Ramlösa parken hittade barnen pilar och ett nytt brev med uppdrag till dem. Alfabetkort med rörelser som ska genomföras. Barnen kände igen de flesta bokstäverna och genomförde rörelserna. De tröttnade dock efter ett litet tag.

De fick prova hur många kompisar som behövs för att nå runt ett träd. De provade med stor entusiasm och provade på många olika träd i olika storlekar. Fotspår av Nisse hittades en dag när vi var på promenad. Barnen konstaterade att han måste ha väldigt stora fötter, De började mäta och se hur många barnfötter får plats i en Nissefot.

- 4 eller 6 får plats, oj vilka stora fötter.

Nisse har även flera kusiner som barnen har mött utanför förskolan som de berättar om  och tagit foto  på. Kan vara en sten gubbe som barnet har stött på under en helg eller en vårdnadshavare som har hittat en Nissedörr i ett annat land! Engagemanget har varit och är stort.

Både hemma och på förskolan så berättar barnen om något händer som kanske inte alltid är så bra, är det Nisse som har varit i farten! vilket ger oss möjlighet att prata om värdegrundsfrågor. Hur tror ni Nisse känner om vi beskyller han för detta! är vi säkra på att det var Nisse!

Att leka styrda lekar tillsammans har varit en återkommande önskan hos barnen och vi introducerade då " kom mina kycklingar" och under " hökens vingar" barnen tog till sig instruktionerna om hur lekarna gick till men det var några som hade svårt när de blev fångade och de skulle byta skepnad i leken. 

 

Reflektioner:

En reflektion vi gjorde efter ett demokratiskt försök att skapa Nisse tillsammans utifrån barnens egna ritningar, var att även om vi skapade Nisse tillsammans var det inte hen som var Nisse utan Nisse fortsattes att presenteras i olika skepnader beroende på vem som berättar.

Reflektion utifrån barnens skapande av deras hus: Det vi kunde observera under barnens skapande, var att deras fokus inte alltid låg vid vad deras hus har för färg. När barnen fick den fotade bilden som de själva hade tagit framför sig, kunde vi se och höra  att de målade en blomkrukan som stod framför huset eller ljuset som strålade ut från ett fönster. För barnen blev inte färgen på sitt hus viktigast utan andra faktorer som visades på bilden kom i uttryck i deras målning.

 

Hur går vi vidare:

Hur ser barnen på sin förskolemiljö? Vad är viktigt för dem där?

Låta barnen fotografera och berätta varför de tog den bilden och sen låta de berätta för varandra om sin bild.


Läroplanskopplingar

förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till olika etiska dilemman och livsfrågor i vardagen,

nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,

självständighet och tillit till sin egen förmåga,

motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för hur viktigt det är att ta hand om sin hälsa och sitt välbefinnande,

förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld,

förmåga att lyssna på och reflektera över andras uppfattningar samt att reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar,

ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften,

förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans,

förmåga att använda matematik för att undersöka, reflektera över och pröva olika lösningar av egna och andras problemställningar,

förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp,

vara tydliga i fråga om mål och innehåll i utbildningen för att skapa förutsättningar för barns och vårdnadshavares möjligheter till inflytande,

fantasi och föreställningsförmåga,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback