Dibber Fänsåker, Dibber Sverige AB · Senast uppdaterad: 3 september 2022
Under läsåret 2022/2023 kommer Dibber Fänsåker förskola skapa projektundervisning kring hållbar utveckling utifrån de tre dimensionerna - ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Den här planeringen ligger till grund för Utkikarnas arbete utifrån vår lärvän Hjärtrud.
Hjärtrud utifrån vårt projekt kring Hållbar utveckling
Varför? |
Vi vill tydliggöra vår värdegrund genom Hjärtrud utifrån vårt projektarbete med Hållbar utveckling. Vi ser vikten av vårt värdegrundsarbete genom projektet utifrån ett samhällsperspektiv. |
Vad? |
Våra två läroplansmål som ligger till grund för vår undervisning är: - "Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla ett växande ansvar och intresse för hållbar utveckling och att aktivt delta i samhället". - "Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att respekt och förståelse för alla människors lika värde och de mänskliga rättigheterna".
|
Hur? |
Vi skapar undervisning utifrån Dibbers Hjärteprogram och med en medvetenhet kring främst social hållbarhet, men även kring ekologisk och ekonomisk. Vi skapar samtal kring vår värdegrund som bottnar i allas lika värde samt hur vi är mot varandra och oss själva för en social hållbarhet. Vi använder oss av litteratur som tex kompisböckerna för att skapa tydlighet för barnen i vår undervisning. För att skapa en social hållbarhet ser vi vikten av barnens delaktighet, vårt förhållningssätt och att vi bygger vår undervisning på barnens intressen. Vi skapar undervisning kring innehållet i barnkonventionen tillsammans med barnen. Ur ett ekologiskt hållbart perspektiv ser vi vikten av att skapa relation med naturen för att värna om vår natur. Vi lägger vikt vid att ta hand om vår förskolemiljö och hur vi värnar om våra material, vilket även är en del av den ekonomiska hållbarheten. |
När? |
Vårt projektarbete är processinriktat, vilket innebär att vi arbetar med vårt projekt genomgående utifrån barnens intresse och vidare hypoteser. Vi kommer under förmiddagarna skapa undervisning i mindre grupper utifrån pedagogernas observationer och planering samt barnens delaktighet.
|
Ansvarig förskollärare |
Marie och Emelie ansvarar för att vårt arbete med hållbar utveckling utifrån Hjärtrud reflekteras över, analyseras och blir en del av vårt systematiska kvalitetsarbete.
|
Upptäcka och utforska |
Aktiva vuxna |
Aktivt begreppslärande |
Vi vill synliggöra värdegrunden i vårt projekt kring hållbar utveckling, tillsammans med delaktiga barn. Vi ser hur vi utifrån läroplansmålet kring allas lika värde kan skapa hållbar social utveckling genom ett relationellt förhållningssätt. Vi ser vikten av hur vi är mot varandra och oss själva som en grund i hållbarheten. Vi vill skapa relation med naturen för att barnen ska växa upp med en vilja att ta hand om naturen. Vi använder oss av Hjärtrud i våra samtal samt genom att fysiskt ta med oss Hjärtrud i vår undervisning både inomhus och utomhus. Vi ser vikten av att vi vuxna har kunskap kring vikten av social hållbarhet och skapar kontinuerliga reflektioner, både utifrån spontana och planerade tillfällen. |
Vi ser vikten av närvarande vuxna, både fysiskt och mentalt. Vi ser även hur vårt förhållningssätt och barnsyn ligger till grund för att skapa den inspirerande, utmanande och inkluderande undervisning som vi vill uppnå. Pedagogerna på Utkikarna skapar kontinuerliga reflektioner både muntligt, i skrift och på Unikum. Förskollärarna på Utkikarna ansvarar för att undervisningen, reflektionerna, analysen och/till det systematiska kvalitetsarbetet sker.
|
Vi vill utvidga barnens begreppsvärld genom att använda oss av olika begrepp och inte vara främmande för att att använda oss av begreppen. Vi ser hur vi har möjlighet att introducera begrepp för de yngsta som de får med sig vidare i förskolan och skolan. Vi kommer lägga vikt vid processer och begrepp som till exempel: - Barnkonventionen - Lika värde - Materialvård - Relationer - Gemenskap - Respekt - Känslor - Empati
|
Repetition och progression |
Interaktiva samlingar och grupper |
Fysisk lek- och lärmiljö |
Undervisningen sker både genom spontana och planerade undervisningstillfällen. Vi dokumenterar genom skrift samt genom att fotografera processen och våra reflektioner. Vi använder oss av Unikum genom individuella lärlingar samt grupplärloggar, och vi skapar reflektion och analys i skrift under den här pedagogiska planeringen. Vi fångar upp barnens reflektioner och hypoteser för vidare undervisning och ser utifrån undervisningens reflektioner vad vi ska repetera över tid.
Vi startar alltid våra reflektioner över föregående undervisning med att reflektera över vad barnen hade med sig för erfarenheter och ser över vad de kan behöva utveckla eller lära sig, samt vilket som är nästa steg. Det är en ständig reflektion i skapandet av vidare undervisning. I vår undervisning kring Hjärtrud och social hållbarhet ser vi vikten av den långa sociala processen hos de yngsta barnen.
Vi ser vikten av att skapa en trygghet för de yngsta och de barn som precis introducerats på förskolan, och kommer vidga barnens utomhusmiljö och inomhus miljö varsamt.
|
Vi ser vikten av barnens delaktighet i undervisningen och genom vårt öppna förhållningssätt skapar vi grupper utifrån barnens intressen samt samlingar/reflektionstillfällen som bygger på en igenkännande rutin men även utifrån barnens estetiska önskemål. Det innebär att pedagogerna behöver vara lyhörda och närvarande för att kunna planera undervisning och innehåll utifrån barnen. Vi använder oss av teckenspråket som en förstärkning av språket för att ge de barn som inte har det verbala språket större möjligheter till delaktighet.
Vi använder oss av lärplattan för att tillsammans söka information och skapa integrerande dokumentation. Hjärtrud finns ständigt med i samtal samt i fysisk form för att skapa förståelse för Hjärtruds innehåll till barnen. |
På Utkikarna har vi skapat samling/reflektionsplats där Hjärtrud är i fokus. Lärmiljön skapar individstärkande samt gruppstärkande möjligheter och har material och litteratur som grund för den värdegrundsbaserade undervisning som planeras.
Vi ser vikten av att pedagogerna vårdar miljön för att föregå med gott exempel till barnen, och vikten av att barnen blir delaktiga och får ta ansvar för materialvård för att skapa ekologisk, ekonomisk och social hållbar utveckling. |
Frågor som ligger till grund för reflektion och analys
Vad fungerar bra?
Vilka tecken på förändrat kunnande ser vi hos barnen?
Utifrån ovanstående – vad behöver förändras/förbättras i undervisningsaktiviteten/området?
Vad behöver tas om hand på nästa nivå? Vad behöver rektor förändra i organisationen/förutsättningar?
Innehåller inga läroplanspunkter
Innehåller inga matriser
Innehåller inga uppgifter