Skolbanken Logo
Skolbanken

Sländans pedagogiska planering för undervisning Introduktion Temasagan Ht. 22

Jungfrustigens fsk/Bosgårdens ped. enhet, Mölndals Stad · Senast uppdaterad: 27 september 2022

Med sagan som grund vill vi ge barnen förutsättningar att utveckla ett intresse för berättande. Vi använder material och gestaltar berättelser med syfte att fånga barnens fantasi och föreställningsförmåga.

Varför?

 

Vi har sett att barnen i gruppen visar stort intresse för berättande med gestaltning. 

Vi vill ge barnen förutsättningar för att utveckla fantasi och föreställningsförmåga och skapa ett intresse för berättelser. 



Vad? 

 

Äntligen är vi redo att starta upp årets temasaga! Med språket i fokus presenterar vi årets temasaga, Sagotjuven, skriven av Graham Carter.

Något gult och märkligt har dykt upp på Sländan! Nya ledtrådar om årets temasaga bygger upp en spänning och en nyfikenhet bland barnen. Vi introducerar Temat och temakaraktärerna Olivia, pappa, fyrvaktaren och bläckfisken. Barnen får träffa karaktärerna i sagan och göra sig bekanta med dessa. Genom konkreta sagofigurer förstärks sagans kommunikation. Konkret material gör att barnen kan koppla ihop föremålet med det talande språket.



Hur?

 

Genom en gemensam samling där vi ser varje individ stärker vi- känslan på Sländan. Vi uppmärksammar var och en av barnens namn. 

Under en tid framöver kommer det dyka upp ledtrådarna till årets temasaga. Ledtrådarna, puzzelbitar av en bild från sagan, bygger upp en förväntan och blir ett föremål för samtal i gruppen.

 

Skapa förutsättningar för barnen att använda språket för kommunicera sin tanke  är av stor vikt. Användandet av estetiska uttrycksformer i vardagen så som dramatisering bidrar till att skapa förståelse hos barnen. Genom att ställa frågor som syftar till tankegången hos barnet bidrar frågorna till en större förståelse. Lyssna på barnen, så tränas barnen att lyssna på dig. Karolina Larsson 2019.

 

Tack vare pedagogens lyhördhet under berättandet har en möjlighet att tolka barnens uttryck och tankar och tala vidare om det.  ”Genom att bemöta barnets tal som uttryck för kommunikation grundlägger man hos barn ett språkligt självförtroende och fortsatt lärande av språkets framväxt.” Pramling Samuelsson Sheridan 2010

 

Karolina menar att en behöver känna till att både kroppsspråk och tonläge påverkar kommunikationen Larsson 2019. Som språklig förebild skapar en budskap och förståelse av upplevelser, tankar och erfarenheter genom att medvetet använda tal, kroppsspråk och estetiska uttrycksformer i vardagen. 



Dokumentation

 

Med barnens samtycke kommer vi ta foton, filma och anteckna det som händer i undervisningssituationer och under utbildningen. Här strävar vi efter att möjliggöra inflytande och delaktighet i dokumentationen tillsammans med barnen.

Vi pedagoger använder dokumentationen som beprövad erfarenhet och underlag för analys och utvärdering inom lärområdet.

Vi dokumenterar barnens tankar, kommentarer, resonemang samt observationer av barnen. Tillsammans med barnen tittar vi på dokumentationen och reflekterar kring det.

Vi lägger ut det vi gjort på unikum för att få vårdnadshavarna delaktiga i det vi gör, samt ge dem möjligheten att samtala hemma kring dokumentationen tillsammans med sina barn.


Läroplanskopplingar

intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa,

fantasi och föreställningsförmåga,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback