Åldrar:
4 - 5
Solvikens Förskola, Fristående förskolor · Senast uppdaterad: 20 mars 2023
Vår planet mår inte bra. Den har feber. Klimatet förändras drastiskt och i snabb takt. Vi behöver hjälpa jorden att bli frisk och tillsammans hitta verktyg och metoder för detta! Tillsammans med Bläckfisken Beata på Solvikens Förskola skall barnen genom uppdrag hjälpa jorden att bli frisk.
PLANETEN HAR FEBER
Vår planet mår inte bra. Den har feber. Klimatet förändras drastiskt och i snabb takt. Temperaturen stiger, havsnivåer likaså, glaciärer smälter, korallrev bleks och dör, dramatiska väderkatastrofer ökar i antal, människor och djur drabbas. Huvudorsaken till dessa förändringar är vår överkonsumtion av jordens resurser. Våra ekologiska fotavtryck är med andra ord alldeles för stora. Grunden för en hållbar framtid är en ren och frisk planet där vi lever ett liv inom planetens gränser, där vi kan använda oss av naturens gratistjänster som frisk luft och rent vatten utan att förstöra dem för oss här och nu och in i framtiden.
Utbildningen i förskolan ska präglas av en positiv framtidstro. Enligt Lpfö-18 ska utbildningen lägga grunden till ett växande intresse och ansvar för en hållbar utveckling – såväl miljömässig som ekonomisk och social. Det betyder att barnen ska få möjlighet att utveckla kunskap om hur man värnar miljön inför framtiden och hur man kan skapa möjlighet att leva i rättvisa och fredliga samhällen.
1. Livslångt lärande - Lärandet pågår ständigt. Naturligtvis är resultatet viktigt men också vägen dit, själva processen. Det handlar mycket om att tänka om, tänka nytt och vara innovativ för att finna lösningar i stort som smått och att utmana barns tankar.
2. Barnet i centrum - Det är barnet som skapar sin egen kunskap i samspel med andra. Utgå från barnets förkunskaper, frågor och erfarenheter.
3. Helhetssyn - Eftersom hållbar utveckling berör både ekologiska, sociala och ekonomiska aspekter är förskolans inriktning på att koppla ihop alla delar till en helhet.
4. Delaktighet - Hållbar utveckling bygger på att alla är delaktiga i sociala och mer formella sammanhang. Att vara en aktiv samhällsmedborgare är en viktig del i byggandet av ett hållbart samhälle. Redan i unga år kan detta tränas. Den fria leken kan ses som demokratins källa. I den fria leken tränas kvaliteter (exempelvis respekt, olika åsikter, lyssnande) som även måste finnas med i en demokrati.
Fri lek är lek på barnens villkor där deras egen fantasi får styra. För att bli en demokratisk medborgare är det viktigt att man utvecklar sociala förmågor och får träna turtagande, samspel, samarbete, konfliktlösning, empati, språk, ansvar, hänsyn med mera. Det handlar mycket om att tolka den komplexa omvärlden i ett sammanhang som barnen själva skapar med hjälp av kreativ fantasi.
5. Reflektion - Genom att dokumentera, förhålla sig kritiskt och nyfiket ställa frågor vidgas våra kunskaper. Det är när vi reflekterar som erfarenheten blir till kunskap. Det kan ske när vi lyssnar, skapar och skriver. Vad tycker jag?
Att reflektera tillsammans med barnen och att återvända till sina egna och andras upplevelser gör att vi får syn på vad som händer. Det osynliga blir synligt. Bearbeta upplevelserna genom att måla, rita och berätta vad som var spännande. Genom att samtala kring barnens bilder och alster får barnet möjlighet att minnas och tränas att återberätta händelser. Barnet får då tillfälle att reflektera över sitt eget lärande. Utifrån upplevelsen kan man sen utveckla värderingar och hållbara beteendemönster.
Under terminen kommer vi tillsammans med Beata att utföra olika uppdrag för att utveckla barnens kunskaper och erfarenheter kring den hållbara utvecklingen. Vi kommer att kartlägga vart barnen befinner sig i sin kunskap i nuläget för att bemöta barnen där de befinner sig. Vi vill genom ett uppdragsbaserat lärande med Beata ge barnen kunskaper och verktyg för att på deras nivå bidra till en hållbar utveckling. Vi vill synliggöra kunskaper kring miljön och vikten av att värna om miljön samt vilka konsekvenser det får att inte värna om miljön. Vi vill ha fokus på den sociala hållbarheten för att ge barnen verktyg kring deras sociala förmågor, att skapa förståelse för andra, att lyssna samt hjälpas åt och dela med sig.
Läroplan (4)
öppenhet, respekt, solidaritet och ansvarstagande,
förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till olika etiska dilemman och livsfrågor i vardagen,
ett växande ansvar och intresse för hållbar utveckling och att aktivt delta i samhället.
utveckla normer och förhållningssätt för arbetet och samvaron i barngruppen
Innehåller inga matriser
Innehåller inga uppgifter