Ämnen:
Biologi
·
Årskurs:
4
Närlundaskolan, Ekerö · Senast uppdaterad: 29 mars 2023
I detta arbetsområde ska vi lära oss vad som kännetecknar levande varelser. Vi ska titta på hur man delar in djur i olika djurgrupper, hur djuren ser ut och varför de ser ut som de gör. Vi lär oss om några djurs livscykler samt hur livets utveckling har gått till.
De här begreppen kommer vi att arbeta kring
När arbetsområdet är slut ska eleverna ha utvecklat sådana kunskaper och förmågor att de:
Du bedöms på
Boken om biologi s. 6-7,12-15, 54-55, 58-59, 64-65, 148-151
https://app.ilteducation.se/library/115545
Puls NO 4 s. 32-41.
https://app.ilteducation.se/library/123217
Filmer
Vad är biologi: https://app.binogi.se/l/vad-aer-biologi
Liten cell- och atomlära: https://webbapp.liber.se/boken-om-biologi/#/1-tankar-om-biologi/filmer/s-7-liten-cell--och-atoml-ra
Anpassningar hos djur: https://www.ne.se/play/kunskapsmedia/program/sol7440
Centralt innehåll (2)
Hur djur, växter och svampar kan identifieras och grupperas på ett systematiskt sätt, samt namn på några vanligt förekommande arter.
Fältstudier och experiment med såväl analoga som digitala verktyg. Planering, utförande, värdering av resultat samt dokumentation med ord, bilder och tabeller.
Kriterier (3)
Eleven visar grundläggande kunskaper om biologins begrepp och förklaringsmodeller. Med viss användning av begreppen och förklaringsmodellerna beskriver eleven enkla biologiska samband i naturen och människokroppen.
Eleven använder information som rör biologi för att med viss naturvetenskaplig underbyggnad föra resonemang i frågor som rör miljö och hälsa.
Eleven söker svar på frågor genom att utföra systematiska undersökningar på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt. Eleven värderar resultaten och beskriver på ett enkelt sätt undersökningarna.
Innehåller inga matriser
Innehåller inga uppgifter