Skolbanken Logo
Skolbanken

Språkskoj med rim och ramsor ht-22

Förskolan Diamanten, Östhammar · Senast uppdaterad: 29 september 2022

Rim och ramsor ger en rytmupplevelse som många barn tycker är roligt och som bjuder in till skratt. Rimmandet ger barnen möjlighet att lyssna på olika ljud samt höra vad det är som gör att det rimmar. Att höra att det är slutet på orden som låter lika.

Bakgrund och syfte

Varför ska vi arbeta med det här?

Vi kommer att rimma och ramsa för att det är bra för barnens språkutveckling. Genom att rimma får barnen på ett lustfyllt sätt höra ordens ljudstruktur och att det medför att den språkliga medvetenheten hos barnen ökar. 

 

Mål ur läroplanen (Lpfö18):

Enligt Lpfö-18:

 

ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften,

 

Mål: 

 Avdelningens egna mål gällande aktiviteten/aktiviteterna/temat

- Att barnen ska få möta olika rim och ramsor och för att utveckla sin språkliga medvetenhet. 

 

- Att skapa tillfällen där barnen får möjlighet att utveckla sitt ordförråd och begreppsuppfattning, samt lust att vilja leka med språket även i andra sammanhang. 

Metod

Vad ska vi göra?

  Vi kommer att :

- Dansa till en sång om rim 
- Ramsan: Trollet i struten 
- Djurgåtor på rim om djur i skogen 
- Rimmemory eller uppdrag 

 

Hur ska vi göra?

- Vi kommer tillsammans gå iväg till ängen bredvid förskolan.  På ängen kommer vi att rimma och ramsa på olika sätt. Då det är höst och en skog tättintill kommer vi att använda oss av några av djuren som bor i skogen. 

 

När, var, vem?

Barnen i Diamantgruppen är indelade i tre mindre grupper (röd, blå och gul). Varje grupp kommer under tre tillfällen i rad att följa denna planering. Det är Jenny som ansvarar för denna planering och den kommer att genomföras ute på ängen när vädret tillåter. Vid för dåligt väder är vi inomhus på förskolan. 

Dokumentation

Vad och hur ska vi dokumentera?

Vi dokumenterar för att kunna utvärdera utbildningen/undervisningen och synliggöra barnets utveckling och lärande.

Vi observerar och  fotograferar. Vi skapar unikuminlägg för att göra barn och vårdnadshavare delaktiga och få möjlighet att ha det som bildstöd till återberättande. 


Läroplanskopplingar

ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback